MCQs on Microbiology - 5

1:-Phosphatase test is used to test the efficacy of which of the following processes?

A:-Pasteurization
B:-Canning
C:-Cold sterilization
D:-None of the above

Correct Answer:- Option-A

2:-Which of the following is not used for disinfection of water?

A:-Chlorine
B:-Ultra violet rays
C:-Ozone
D:-Mercuric chloride

Correct Answer:- Option-D

3:-Botulinum toxin acts by which of the following mechanism?

A:-Exerts its effects on the cyclic AMP system
B:-Causes lysis of RBC's
C:-Blocks the release of acetylcholine, at the neuromuscular junction
D:-Transfer of ADP-ribose to elongation factor-2, inhibiting protein synthesis

Correct Answer:- Option-C

4:-Which of the following is considered to be the optimum temperature range for the growth of psychrophiles?

A:-20-37°C
B:-80-110°C
C:-45-65°C
D:-0-15°C

Correct Answer:- Option-D

5:-Which of the following is not used for the cultivation of viruses?

A:-Cell cultures
B:-Blood agar
C:-Animals
D:-Embryonated eggs

Correct Answer:- Option-B

6:-Azotobacter is

A:-a plant pathogenic bacteria
B:-used for production of acetic acid
C:-free living bacteria which can fix nitrogen
D:-none of the above

Correct Answer:- Option-C

7:-Secondary metabolites are produced during which phase of growth cycle of a microbe?

A:-Log phase
B:-Stationary phase
C:-Lag phase
D:-None of the above

Correct Answer:- Option-B

8:-The term 12D treatment refers to which of the following processes?

A:-Process which destroys psychrophilic bacteria
B:-Heat treatment sufficient to kill 12 bacteria
C:-12 different treatments used to preserve food
D:-a `10^(12)` reduction in C. botulinum endospores

Correct Answer:- Option-D

9:-Which one of the following reactions is considered to be undesirable in the process of wine-making?

A:-Conversion of glucose to pyruvic acid
B:-Conversion of ethanol to acetic acid
C:-Conversion of sucrose to ethanol
D:-All of the above

Correct Answer:- Option-B

10:-You have isolated a non-motile gram-positive cell with no visible nucleus. This cell will definitely posses which of the following?

A:-Ribosome
B:-Lysosome
C:-Mitochondria
D:-Golgi complex

Correct Answer:- Option-A
Share:

0 comments:

Post a Comment

Featured Post

UPSC Civil Service Preliminary Paper-1 Previous Year Solved Question Papers

Civil Service Preliminary Paper-1 Previous Year Solved Questions for the year 2019 Civil Service Preliminary Paper-1 Previous Year Solved Qu...

Followers

No. of Page Views

Contact Form

Name

Email *

Message *

Blog Archive

Search This Blog

Follow by Email