MCQs on Microbiology- 6

1:-Hopanoids are present in which part of bacterial cell?

A:-Cell membrane
B:-Cell wall
C:-Cytoplasm
D:-Nucleoid

Correct Answer:- Option-A

2:-Standard reference text for bacterial classification

A:-Baltimore's classification
B:-Zimmer's catalogue
C:-Bergey's manual
D:-Bentham and Hooker's classification

Correct Answer:- Option-C

3:-Carboxysomes is the site fore which of the following reactions?

A:-Nitrogen fixation
B:-`CO_(2)` fixation
C:-Reduction of `CO_(2)`
D:-None of the above

Correct Answer:- Option-B

4:-Lyophilization is otherwise called

A:-Freeze thawing
B:-Freeze etching
C:-Freeze fracturing
D:-Freeze drying

Correct Answer:- Option-D

5:-Which one of the following is a capsulated pathogenic yeast?

A:-Schizosaccharomyces pombe
B:-Aspergillus flavus
C:-Saccharomyces cerevisiae
D:-Cryptococcus neoformans

Correct Answer:- Option-D

6:-Penicillin is an example for a ________.

A:-Aminoglycoside
B:-Polyene antibiotic
C:-β-lactam antibiotic
D:-Polypeptide antibiotic

Correct Answer:- Option-C

7:-Gram stained smear a of CSF sample shows the presence of gram negative diplococci. Which one of the following the organisms is most likely to be isolated from the sample?

A:-N. gonorrhoeae
B:-N. meningitidis
C:-Streptococcus pneumoniae
D:-Streptococcus pyogenes

Correct Answer:- Option-B

8:-Nitrogen fixing symbiotic organism present in the leaves of Azolla is

A:-Anabaena
B:-Alosira
C:-Azospirillum
D:-Rhizobium

Correct Answer:- Option-A

9:-Denitrification refers to which of the following processes?

A:-Production of ammonia form amino acids
B:-Conversion of nitrogen to ammonia
C:-Conversion of nitrates to nitrogen
D:-Conversion of ammonia to nitrate

Correct Answer:- Option-C

10:-Which one of the following is considered to be an indicator of water pollution?

A:-N. gonorrhoeae
B:-E. Coli
C:-Haemophilus influenzae
D:-Streptococcus pyogenes

Correct Answer:- Option-B
Share:

0 comments:

Post a Comment

Featured Post

UPSC Civil Service Preliminary Paper-1 Previous Year Solved Question Papers

Civil Service Preliminary Paper-1 Previous Year Solved Questions for the year 2019 Civil Service Preliminary Paper-1 Previous Year Solved Qu...

Followers

No. of Page Views

Contact Form

Name

Email *

Message *

Blog Archive

Search This Blog