MCQs on Microbiology - 7

1:-Spirochaetes move with the help of which of the following?

A:-pseudopodia
B:-peritrichous flagella
C:-axial filaments
D:-pili

Correct Answer:- Option-C

2:-Branching filamentous bacteria are known as ___________.

A:-Archaebacteria
B:-Agaricus
C:-Aspergillus
D:-Actinomycetes

Correct Answer:- Option-D

3:-Leprosy is known as

A:-Lancefield disease
B:-Hansen's disease
C:-Addison's disease
D:-Leeuwenhoek's disease

Correct Answer:- Option-B

4:-The Ghon complex, a lesion in the lung and regional lymph node is found in which of the 
following diseases?

A:-Primary tuberculosis
B:-Tuberculoid leprosy
C:-Pneumonia
D:-Influenza

Correct Answer:- Option-A

5:-Which of the following is not usually used for cultivation of fungi?

A:-Cell culture
B:-SDA
C:-PDA
D:-Rose Bengal Agar

Correct Answer:- Option-A

6:-Characteristic intracytoplasmic inclusion bodies associated with rabies virus infection is known as ___________.

A:-Guarnieri bodies
B:-Negri bodies
C:-Bollinger bodies
D:-Cowdry type a inclusions

Correct Answer:- Option-B

7:-Which of the following tests are used as confirmatory test for diagnosis of HIV infection?

A:-Whey agglutination test
B:-VDRL test
C:-Widal test
D:-Western Blot

Correct Answer:- Option-D

8:-Eijkman test is carried out at which the following temperatures?

A:-37°C
B:-25°C
C:-44°C
D:-54°C

Correct Answer:- Option-C

9:-Otomycosis refers to infection of which part of the body?

A:-thigh
B:-ear
C:-eye
D:-throat

Correct Answer:- Option-B

10:-Which of the following is used for determination of efficacy of moist-heat sterilisation?

A:-spores of Bacillus cereus
B:-cells of Salmonella typhi
C:-cells of clostridium tetani
D:-spores of Bacillus stearothermophilus

Correct Answer:- Option-D
Share:

0 comments:

Post a Comment

Featured Post

UPSC Civil Service Preliminary Paper-1 Previous Year Solved Question Papers

Civil Service Preliminary Paper-1 Previous Year Solved Questions for the year 2019 Civil Service Preliminary Paper-1 Previous Year Solved Qu...

Followers

No. of Page Views

Contact Form

Name

Email *

Message *

Blog Archive

Search This Blog

Follow by Email