MCQs on Ayurvedic Anatomy (Rachana Sharir) - 13

1. Which Kala is present inside the Udara?

A) Sleshmdhara 
B) Medodhara
C) Rasadhara 
D) Mamsadhara

Answer: (b)

2. Undukastith mala vibhajan is the function of ………Kala.

A) Sleshmdhara 
B) Pittadhara
C) Purishdhara 
D) Majjadhara

Answer: (c)

3. Yakrut develops from……

A) Shonit 
B) Shonit Kitta
C) Shonit Phen 
D) Kahpa

Answer: (a)

4. Pliha develops from……

A) Shonit 
B) Shonit Kitta
C) Shonit Phen 
D) Kahpa

Answer: (a)

5. Panchdash Koshtangas are explained by……….

A) Sushruta 
B) Charaka
C) Dalhana 
D) Sharagdhara

Answer: (b)

6. Total number of Kandara are….

A) 10 
B) 14
C) 16 
D) 8

Answer: (c)

7. Total number of Kandara present in Shakha.

A) 10 
B) 14
C) 12 
D) 8

Answer: (d)

8. Total number of Jala present in the body.

A) 10 
B) 14
C) 16 
D) 8

Answer: (c)

9. There are……..Sevani present in the body.

A) 14 
B) 4
C) 5 
D) 7

Answer: (d)

10. There are……..Kurcha present in the body.

A) 6 
B) 5
C) 4 
D) 7

Answer: (a)

Share:

0 comments:

Post a Comment

Featured Post

UPSC Civil Service Preliminary Paper-1 Previous Year Solved Question Papers

Civil Service Preliminary Paper-1 Previous Year Solved Questions for the year 2019 Civil Service Preliminary Paper-1 Previous Year Solved Qu...

Followers

No. of Page Views

Contact Form

Name

Email *

Message *

Blog Archive

Search This Blog

Follow by Email