MCQs on Ayurvedic Anatomy (Rachana Sharir) - 12

1 Types of bones according to Sushruta.

A) 4 
B) 6
C) 5 
D) 7

Answer: (C)

2 Following are Types of bones except.

A) Ruchak 
B) Pratar
C) Valay 
D) Taruna

Answer: (B)

3 Sharirasankhyavyakarana is …… chapter of Sushruta Sharirasthana

A) 4th 
B) 7th
C) 5th 
D) 8th

Answer: (C)

4. Asthi in Sankha& Shira region are …………..

A) Kapalasthi 
B) Nalakasthi
C) Ruchakasthi 
D) Valayasthi

Answer: (A)

5. Which is first bone to ossify in the body?

A) Clavicle 
B) Mandible
C) Scapula 
D) Skull

Answer: (A)

6. Popliteal fossa is ………….. shaped space.

A) Circular 
B) Oval
C) Diamond 
D) Rectangular

Answer: (C)

7. Which muscle is called as Tailor’s muscle?

A) Rectus femoris 
B) Hamstring
C) Sartorius 
D) Popliteus

Answer: (C)

8. Tarsal bones are …… in number

A) 7 
B) 8
C) 9 
D) 10

Answer: (A)

9. Saturday night palsy involves……. Nerve

A) Ulnar 
B) Median
C) Radial 
D) Axillary

Answer: (C)

10. Pronator Quadratus is ……. Muscle of forearm

A) Extensor 
B) Flexor
C) Abductor 
D) None of above

Answer: (B)

Share:

0 comments:

Post a Comment

Smart Vidya

Featured Post

UPSC Civil Service Preliminary Paper-1 Previous Year Solved Question Papers

Civil Service Preliminary Paper-1 Previous Year Solved Questions for the year 2019 Civil Service Preliminary Paper-1 Previous Year Solved Qu...

Followers

No. of Page Views

Contact Form

Name

Email *

Message *

Blog Archive

Search This Blog

Follow by Email