MCQs on Ayurvedic Anatomy (Rachana Sharir) - 26

1. Subtype which structure gets divided into ‘shatadha saharsadha’?

A) Sira 
B) Dhamani
C) Srotas 
D) Kandara

Answer: (b)

2. The number of Kanadara is _____.

A) 13 
B) 15
C) 14 
D) 16

Answer: (d)

3. ‘Yatha swabhavataha khani mrunaleshu biseshu cha’ is the drishtanta given by Sushruta
for_____.

A) Sira 
B) Srotas
C) Dhamani 
D) Snayu

Answer: (c)

4. Panchatwam ayanti vinashkale is true regarding with _____

A) Sira 
B) Dhamani
C) Srotas 
D) Prana

Answer: (b)

5. ‘Dhamaninam tatha khani rasou yaihi upchiyate’ is description of Dhamani found in _____.

A) Charaksamhita 
B) Sushrutasamhita
C) Ashtanghridaya 
D) Ashtangsangraha

Answer: (b)

6. Moolasthana of ‘ Mutravaha srotas is _____.

A) Medhra 
B) Vrukka
C) Kati 
D) Unduka

Answer: (a)

7. Moolasthana of ‘ Medovaha srotas is _____.

A) Basti 
B) Talu
C) Kloma 
D) Kati

Answer: (d)

8. Total number of avadhya sira is _____.

A) 95 
B) 96
C) 97 
D) 98

Answer: (d)

9. Which srotas is not considered by Sushruta?

A) Swedavaha 
B) Medovaha
C) Mansvaha 
D) Raktavaha

Answer: (a)

10. The number of ‘bahirmukha srotas’ in female is ______.

A) 11 
B) 22
C) 9 
D) 12

Answer: (d)

Share:

0 comments:

Post a Comment

Featured Post

UPSC Civil Service Preliminary Paper-1 Previous Year Solved Question Papers

Civil Service Preliminary Paper-1 Previous Year Solved Questions for the year 2019 Civil Service Preliminary Paper-1 Previous Year Solved Qu...

Followers

No. of Page Views

Contact Form

Name

Email *

Message *

Blog Archive

Search This Blog