MCQs on Ayurvedic Anatomy (Rachana Sharir) - 35

1. According to Rachana Basti is type of ……….. marma

A) Mamsa 
B) Sira
C) Snayu 
D) Sandhi

Answer: (C)

2. Which is the Sadya Pranahar Marma”?

A) Nabhi 
B) Apanga
C) Utkshepa 
D) Gulpha

Answer: (A)

3. Lohitapurna koshthataya is the viddha lakshana of…………..……marma.

A) Stanmool 
B) Stanrohit
C) Apastmbha 
D) Apalapa

Answer: (B)

4. Which is the ‘Chatur Anguli Marma”?

A) Kukundhar 
B) Apastmbha
C) Aani 
D) Hridaya

Answer: (D)

5. According to Rachana Katiktarun is type of ……….. marma.

A) Mamsa 
B) Sira
C) Snayu 
D) Asthi

Answer: (D)

6. Adha kayashosha is the viddha lakshana of…………..……marma.

A) Lohitaksha 
B) Bruhati
C) Nitamb 
D) Ansa

Answer: (C)

7. According to Parinaam Apastmbha is the …………. Marma.

A) Sadyah Pranahar 
B) Vaiklyakar
C) Rujakar 
D) Kalantar Pranhar

Answer: (D)

8. According to Parimaan Stanmool is the …….. Anguli Marma

A) Ardha 
B) Dau
C) Eka 
D) Chatur

Answer: (B)

9. According to Shadanga Guda present in ……... .

A) Ura 
B) Udar
C) Prushtha 
D) Urdhvajatru

Answer: (B)

10. According to Shadanga………………present in Prushtha .

A) Aani 
B) Apalapa
C) Bruhati 
D) Krukatika

Answer: (C)

Share:

0 comments:

Post a Comment

Smart Vidya

Featured Post

UPSC Civil Service Preliminary Paper-1 Previous Year Solved Question Papers

Civil Service Preliminary Paper-1 Previous Year Solved Questions for the year 2019 Civil Service Preliminary Paper-1 Previous Year Solved Qu...

Followers

No. of Page Views

Contact Form

Name

Email *

Message *

Blog Archive

Search This Blog

Follow by Email