MCQs on Ayurvedic Anatomy (Rachana Sharir) - 22

1. Stnyashaya is mentioned by…….

A) Charaka 
B) Sushruta
C) Vagbhata 
D) Shrangdhara

Answer: (d)

2. As per Sushruta, Length of Antra in male is……

A) 3 Vyam 
B) 3.5 Vyam
C) 4 Vyam 
D) 6 Vyam

Answer: (b)

3. As per Sushruta, Length of Antra in female is……

A) 3 Vyam 
B) 3.5 Vyam
C) 4 Vyam 
D) 6 Vyam

Answer: (a)

4. Number of Adhyayas in Sushruta Samhita SharirSthan are….

A) 6 
B) 8
C) 10 
D) 12

Answer: (c)

5. Number of Adhyayas in Charak Samhita SharirSthan are….

A) 6 
B) 8
C) 10 
D) 12

Answer: (b)

6. Number of Adhyayas in Ashtang Sangrah SharirSthan are….

A) 6 
B) 8
C) 10 
D) 12

Answer: (d)

7. Number of Adhyayas in Astang Hridaya SharirSthan are….

A) 6 
B) 8
C) 10 
D) 12

Answer: (a)

8. Sthan of Amashaya is in-between…

A) Nabhi and Stan 
B) Nabhi and Hridaya
C) In-between two Stan 
D) Hridaya and Mutrashay

Answer: (a)

9. According to Charak and Sushruta body is divided into…….Parts.

A) 4 
B) 5
C) 6 
D) 8

Answer: (c)

10. ……….term is used by Charakacharya for Madhyasharir.

A) Antaradhiritim 
B) Shakha
C) Griva 
D) Urdhwajatrugat

Answer: (a)

Share:

0 comments:

Post a Comment

Featured Post

UPSC Civil Service Preliminary Paper-1 Previous Year Solved Question Papers

Civil Service Preliminary Paper-1 Previous Year Solved Questions for the year 2019 Civil Service Preliminary Paper-1 Previous Year Solved Qu...

Followers

No. of Page Views

Contact Form

Name

Email *

Message *

Blog Archive

Search This Blog