MCQs on Ayurvedic Anatomy (Rachana Sharir) - 21

1. The shape of Yoni as per Sushruta is.

A) Sankhanabhi 
B) Rohitamatsya
C) Pundariken Sadrushya 
D) Aksha

Answer: (a)

2. Utapatti of Phuphusaa occurs from….

A) Shonita Kitta Prabhavah 
B) Shonita Phena Prabhavah
C) Rakta Meda Prasada 
D) None of A,B & C

Answer: (b)

3. Total number of Kalas are.

A) Five 
B) Nine
C) Seven 
D) Ten

Answer: (c)

4. Dhatvasayantara Maryada is Called as______.

A) Twak 
B) Kala
C) Marma 
D) None of A,B & C

Answer: (b)

5. Kala means partition (limiting Membrane) in-between

A) Mal and Upadhatu 
B) Dhatu and Mala
C) Dhatu and Aashaya 
D) Dhatu and Twak

Answer: (c)

6. Common type of Twak and Kala is.

A) Vedini 
B) Rohini
C) Raktadhara 
D) Mamsdhara

Answer: (d)

7. Shleshmadhara Kala located in….

A) Sarva Sandhi 
B) Udar
C) Ura 
D) Sarva Sharir

Answer: (a)

8. Shukradhara Kala is present in

A) Sarva Sandhi 
B) Yakrut and Pliha
C) Ura 
D) Sarva Sharir

Answer: (d)

9. ……….is not the Kala.

A) Raktadhara Kala 
B) Mamsadhara Kala
C) Majjadhara Kala 
D) Medodhara Kala

Answer: (c)

10. The branches of Sira, Snayu, Dhamani Present in ………Kala.

A) Raktadhara 
B) Mamsadhara
C) Medodhara 
D) Majjadhara

Answer: (b)

Share:

0 comments:

Post a Comment

Smart Vidya

Featured Post

UPSC Civil Service Preliminary Paper-1 Previous Year Solved Question Papers

Civil Service Preliminary Paper-1 Previous Year Solved Questions for the year 2019 Civil Service Preliminary Paper-1 Previous Year Solved Qu...

Followers

No. of Page Views

Contact Form

Name

Email *

Message *

Blog Archive

Search This Blog

Follow by Email