MCQs on Ayurvedic Anatomy (Rachana Sharir) - 52

1. According to Sushruta Asthi sankhya is ……..

A) 206 
B) 260
C) 300 
D) 360

Answer: (C)

2. According to Charaka Asthi sankhya is ……...

A) 300 
B) 360
C) 206 
D) 260

Answer: (B)

3. Total number of Asthi in Shakha is …….

A) 117 
B) 63
C) 120 
D) 136

Answer: (C)

4. Number of Asthi in Kostha is……...

A) 63 
B) 120
C) 136 
D) 117

Answer: (D)

5. How many Peshi are present in Jivha region?

A) 5 
B) 7
C) 4 
D) 1

Answer: (D)

6. How many Peshi are present in Talu region?

A) 3 
B) 5
C) 2 
D) 1

Answer: (C)

7. How many Peshi are present in Lalata region?

A) 4 
B) 9
C) 6 
D) 3

Answer: (A)

8. How many Peshi are present in Shira region?

A) 3 
B) 10
C) 1 
D) 5

Answer: (C)

9. Kurpar sandhi is …....... type of sandhi

A) Kora 
B) Ulukhala
C) Samudga 
D) Tunnasevani

Answer: (A)

10. Mandal sandhi is present in …....... region.

A) Kantha, Hriday, Netra,Kloma nadi 
B) Kaksha, Vakshan,Dashan
C) Anguli, Mandibandha, Gulpha Janu 
D) Shrotra,Shringataka

Answer: (A)

Share:

0 comments:

Post a Comment

Featured Post

UPSC Civil Service Preliminary Paper-1 Previous Year Solved Question Papers

Civil Service Preliminary Paper-1 Previous Year Solved Questions for the year 2019 Civil Service Preliminary Paper-1 Previous Year Solved Qu...

Follow by Email

Followers

No. of Page Views

Contact Form

Name

Email *

Message *

Blog Archive

Search This Blog

Follow by Email