MCQs on Ayurvedic Anatomy (Rachana Sharir) - 53

1. In Mritashodhan ‘adeerghavyadhipiditam’ means cadaver should not be died due to _____.

A) Acute diseases 
B) Chronic diseases
C) Geriatric diseases 
D) None of A,B or C

Answer: (b)

2. The height of a person is considered as_________ of a person

A) Ay am 
B) Vistara
C) Both A &B 
D) None of these

Answer: (a)

3. Sama Ayam and Vistara concept is explained by Charakacharya in_________

A) Sutra sthana 
B) Nidan sthana
C) Sharir Sthana 
D) Viman sthana

Answer: (d)

4. The length taken from tip of middle finger of right hand to the same of left hand is called as__

A) Anjali praman 
B) Ayam
C) Vistara 
D) None of these

Answer: (c)

5. The Ayam and Vistara of Udara according to Charakacharya is_________ angula
respectively

A) 10 & 11 
B) 11 & 10
C) 10 & 12 
D) 12 & 10

Answer: (d)

6. The terminal end of Spinal cord is called as _________

A) Fil um terminal 
B) Conus medullaris
C) Quada equina 
D) None of these

Answer: (b)

7. The specific site for lumber puncture is interspace between _________

A) T1 & L1 
B) L1 & L2
C) L2 & L3 
D) L3 & L4

Answer: (d)

8. Pineal body or Epiphysis cerebri is a constituent part of ………

A) Thalamus 
B) Hypothalamus
C) Meta thalamus 
D) Epithalamus

Answer: (d)

9. Substantia Nigra is a subdivision of ………

A) Pro cencephalon 
B) Mesencephalon
C) Rhombencephalon 
D) Diencephalon

Answer: (b)

10. Reference of Asthi sharir is given in …….. adhaya of Sushruta sharirasthana

A) 3rd 
B) 4th
C) 5th 
D) 6th

Answer: (C)

Share:

0 comments:

Post a Comment

Featured Post

UPSC Civil Service Preliminary Paper-1 Previous Year Solved Question Papers

Civil Service Preliminary Paper-1 Previous Year Solved Questions for the year 2019 Civil Service Preliminary Paper-1 Previous Year Solved Qu...

Follow by Email

Followers

No. of Page Views

Contact Form

Name

Email *

Message *

Blog Archive

Search This Blog

Follow by Email