MCQs on Clinical Psychology - 1

1:-In which year the constitution of a word association for person centered and experimental counseling and psychotherapy was formally approved ?

A:-1989
B:-1998
C:-2000
D:-2001

Correct Answer:- Option-C

2:-In psychosexual development "Urethral stage" starts from

A:-About 18 months to 3 years
B:-About 7 to 12 years
C:-About 12 years of age
D:-About 3 years to 7 years

Correct Answer:- Option-D

3:-Who described the fight-or-flight syndrome ?

A:-Hans Selye
B:-Walter Cannon
C:-Paul Federn
D:-Langsley

Correct Answer:- Option-B

4:-Which of the following is sensitive to the Benton visual retention test ?

A:-Recent memory
B:-Remote memory
C:-Short-term memory
D:-Recent past memory

Correct Answer:- Option-C

5:-In Rorschach psycho diagnostic test card seven (7) is known as

A:-Reality oriented card
B:-Mother card
C:-Phallic card
D:-Neurotic card

Correct Answer:- Option-B

6:-Premacker's principle is also known as

A:-Partial reinforcement
B:-Positive reinforcement
C:-Law of effect
D:-Grandma's rule

Correct Answer:- Option-D

7:-Hospice care is related to

A:-Terminally ill
B:-Pathologically ill
C:-Psychologically ill
D:-Physically ill

Correct Answer:- Option-A

8:-H.M. is the most famous human subject in the study of

A:-Attention
B:-Memory
C:-Language
D:-Emotion

Correct Answer:- Option-B

9:-Prevalence study is also known as

A:-Cohort study
B:-Cross-sectional study
C:-Case-control study
D:-Case-history study

Correct Answer:- Option-B

10:-In which year Freud introduced the concept of 'narcissism' ?

A:-In 1914
B:-In 1905
C:-In 1901
D:-In 1900

Correct Answer:- Option-A
Share:

0 comments:

Post a Comment

Featured Post

UPSC Civil Service Preliminary Paper-1 Previous Year Solved Question Papers

Civil Service Preliminary Paper-1 Previous Year Solved Questions for the year 2019 Civil Service Preliminary Paper-1 Previous Year Solved Qu...

Follow by Email

Followers

No. of Page Views

Contact Form

Name

Email *

Message *

Blog Archive

Search This Blog

Follow by Email