MCQs on Ayurvedic Anatomy (Rachana Sharir) - 38

1. According to Sushruta, the number of sevani present in Shira is

A) 1 
B) 3
C) 5 
D) 7

Answer: (c)

2. Sanghat is considered similar to ______.

A) Marma 
B) Simanta
C) Jala 
D) Kurcha

Answer: (b)

3. What is the total number of Prana?

A) 10 
B) 11
C) 12 
D) 13

Answer: (c)

4. Which is not included in 12 Prana?

A) Rasanendriya 
B) Chakshurendriya
C) Twagendriya 
D) Wagindriya

Answer: (d)

5. Which of the following options is most appropriate regarding selection of cadaver for Mritashodhan?

A) Adirghvyadhipiditam 
B) Avishophatam
C) Avarshashatikam 
D) All A, B & C

Answer: (d)

6. Who described Mritashodhan?

A) Charak 
B) Sushruta
C) Dalhana 
D) Vagbhata

Answer: (b)

7. Kloma is the moolasthana of which srotas?

A) Annavaha 
B) Pranavaha
C) Medovaha 
D) None of these

Answer: (d)

8. Vapavahan is included in annavaha srotas by _____ acharya.

A) Sushruta 
B) Charak
C) Kashyap 
D) Madhav

Answer: (b)

9. Which of the following considered as ‘door of the head’?

A) Karna 
B) Mukha
C) Netra 
D) None of A, B &C

Answer: (d)

10. Charak described concepts of srotas in which adhyay?

A) Sutrasthana 5th 
B) Sharisthana 5th
C) Sharirsthana 6th 
D) Vimansthan 5th

Answer: (d)

Share:

0 comments:

Post a Comment

Featured Post

UPSC Civil Service Preliminary Paper-1 Previous Year Solved Question Papers

Civil Service Preliminary Paper-1 Previous Year Solved Questions for the year 2019 Civil Service Preliminary Paper-1 Previous Year Solved Qu...

Followers

No. of Page Views

Contact Form

Name

Email *

Message *

Blog Archive

Search This Blog