MCQs on Ayurvedic Anatomy (Rachana Sharir) - 37

1. Muladhar chakra is located at the region _________

A) Heart 
B) Between Umbilicus & genital organ
C) Umbilicus 
D) Between anus & genital organ

Answer: (d)

2. Swadhisthan chakra is located at the region _________

A) Heart 
B) Between Umbilicus & genital organ
C) Umbilicus 
D) Between anus & genital organ

Answer: (b)

3. Manipur chakra is located at the region _________

A) Heart 
B) Between Umbilicus & genital organ
C) Umbilicus 
D) Between anus & genital organ

Answer: (c)

4. Anahat chakra is located at the region _________

A) Heart 
B) Between Umbilicus & genital organ
C) Umbilicus 
D) Between anus & genital organ

Answer: (a)

5. Vishuddhi chakra is located at the region _________

A) Heart 
B) Between Umbilicus & genital organ
C) Throat 
D) Between anus & genital organ

Answer: (c)

6. Adnya chakra is located at the region _________

A) Heart 
B) Between Umbilicus & genital organ
C) Umbilicus 
D) Between the eyebrows

Answer: (d)

7. Muladhar chakra is said to be having _________ petals

A) 2 
B) 4
C) 6 
D) 8

Answer: (b)

8. Swadhisthan chakra is said to be having _________ petals

A) 2 
B) 4
C) 6 
D) 8

Answer: (c)

9. Manipur chakra is said to be having _________ petals

A) 4 
B) 6
C) 10 
D) 12

Answer: (c)

10. Anahat chakra is said to be having _________ petals

A) 4 
B) 6
C) 10 
D) 12

Answer: (d)

Share:

0 comments:

Post a Comment

Featured Post

UPSC Civil Service Preliminary Paper-1 Previous Year Solved Question Papers

Civil Service Preliminary Paper-1 Previous Year Solved Questions for the year 2019 Civil Service Preliminary Paper-1 Previous Year Solved Qu...

Followers

No. of Page Views

Contact Form

Name

Email *

Message *

Blog Archive

Search This Blog

Follow by Email