MCQs on Ayurvedic Anatomy (Rachana Sharir) - 39

1. According to Charakacharya anjali Praman of Udaka in our body is_________ anjali

A) 10 
B) 9
C) 8 
D) 7

Answer: (a)

2. The Praman of Avbhasini layer of twacha is _________ of brihi pramana

A) 1/12 
B) 1/14
C) 1/16 
D) 1/18

Answer: (d)

3. Praman of Lohita layer of twacha is _________ of brihi pramana

A) 1/12 
B) 1/14
C) 1/16 
D) 1/18

Answer: (c)

4. The Praman of Shweta layer of twacha is _________ of brihi pramana

A) 1/12 
B) 1/14
C) 1/16 
D) 1/18

Answer: (a)

5. The Praman of Tamra layer of twacha is _________ of brihi pramana

A) 1/5 
B) 1/6
C) 1/7 
D) 1/8

Answer: (d)

6. Praman of Vedini layer of twacha is _________ of brihi pramana

A) 1/5 
B) 1/6
C) 1/7 
D) 1/8

Answer: (a)

7. Praman of Rohini layer of twacha is _________ of brihi pramana

A) 1 
B) ½
C) 2 
D) 1/5

Answer: (a)

8. The Praman of Mamsdhara layer of twacha is _________ of brihi pramana

A) 1
B) 2
C) 1/2 
D) 1/5

Answer: (b)

9. Sidma vyadhi is concern with _________layer of Twacha.

A) Lohita 
B) Shweta
C) Avabhasini 
D) Vedini

Answer: (c)

10. Padma-kantaka vyadhi is concern with _________layer of Twacha.

A) Avabhasini 
B) Shweta
C) Lohita 
D) Vedini

Answer: (a)

Share:

0 comments:

Post a Comment

Smart Vidya

Featured Post

UPSC Civil Service Preliminary Paper-1 Previous Year Solved Question Papers

Civil Service Preliminary Paper-1 Previous Year Solved Questions for the year 2019 Civil Service Preliminary Paper-1 Previous Year Solved Qu...

Followers

No. of Page Views

Contact Form

Name

Email *

Message *

Blog Archive

Search This Blog

Follow by Email