MCQs on Ayurvedic Anatomy (Rachana Sharir) - 40

1. ………develops from Sarbhag of Kapha, Rakta, and Mamsa.

A) Karna 
B) Yakrut
C) Netra 
D) Jivha

Answer: (d)

2. Utpatti of Vrukka occurs from……

A) Rakta and Meda Prasad 
B) Rakta and Mamsa Prasad
C) Rakta and KaphaPrasad 
D) Meda and Majja

Answer: (a)

3. ………develops from Prasad of Mamsa, Rakta, Kapha and Meda.

A) Vrukka 
B) Vrushan
C) Jivha 
D) Yakrut

Answer: (b)

4. According to Sushruta ……..lies on the left side of Hridaya.

A) Pliha and Phuppusa 
B) Yakrut and Kloma
C) Vrukka 
D) Vrushan

Answer: (a)

5. According to Sushruta ……..lies on the Right side of Hridaya.

A) Pliha and Phuppusa 
B) Yakrut and Kloma
C) Vrukka 
D) Vrushan

Answer: (b)

6. As per Sushruta ……..is sthan of chetana.

A) Vrukka 
B) Hridaya
C) Phuphusa 
D) Kloma

Answer: (b)

7. …………….develops from Mrudu Paka.

A) Mamsa 
B) Majja
C) Sira 
D) Snayu

Answer: (c)

8. …………….develops from Khara Paka.

A) Mamsa 
B) Majja
C) Sira 
D) Snayu

Answer: (d)

9. According to Sushruta…….is the sthan of Shonit.

A) Hridya 
B) Pliha
C) Phuphussa 
D) Kloma

Answer: (b)

10. According to Sushruta…….is the sthan of Shonit.

A) Hridaya 
B) Yakrut
C) Phuphusa 
D) Kloma

Answer: (b)

Share:

0 comments:

Post a Comment

Featured Post

UPSC Civil Service Preliminary Paper-1 Previous Year Solved Question Papers

Civil Service Preliminary Paper-1 Previous Year Solved Questions for the year 2019 Civil Service Preliminary Paper-1 Previous Year Solved Qu...

Followers

No. of Page Views

Contact Form

Name

Email *

Message *

Blog Archive

Search This Blog