MCQs on Ayurvedic Anatomy (Rachana Sharir) - 41

1. Ida nadi is located at _________ of the body.

A) Left side 
B) Right side
C) Central part 
D) Top

Answer: (a)

2. Sushumna nadi is located at _________ of the body.

A) Left side 
B) Right side
C) Central part 
D) Top

Answer: (c)

3. At the top of cranium _________ chakra is located.

A) Muladhar 
B) Sahastrar
C) Anahat 
D) Manipur

Answer: (b)

4. _________ chakra is located at the site of umbilicus.

A) Muladhar 
B) Sahastrar
C) Anahat 
D) Manipur

Answer: (d)

5. Sahastrar Chakra is located at _________ part of the body

A) Caudal 
B) Cranial top
C) Central 
D) None of these

Answer: (b)

6. Between the eye brow _________ chakra is located.

A) Manipur 
B) Anahat
C) Adnya 
D) Vishuddhi

Answer: (c)

7. At the site of throat region _________chakra is located.

A) Anahat 
B) Manipur
C) Vishuddhi 
D) Muladhar

Answer: (c)

8. Between the umbilicus & genital organ _________ chakra is located.

A) Manipur 
B) Anahat
C) Adnya 
D) Swadhisthan

Answer: (d)

9. Between the anus & genital organ _________ chakra is located.

A) Manipur 
B) Anahat
C) Muladhar 
D) Swadhisthan

Answer: (c)

10. _________ chakra is located at the site of Heart region.

A) Muladhar 
B) Sahastrar
C) Anahat 
D) Manipur

Answer: (c)

Share:

0 comments:

Post a Comment

Featured Post

UPSC Civil Service Preliminary Paper-1 Previous Year Solved Question Papers

Civil Service Preliminary Paper-1 Previous Year Solved Questions for the year 2019 Civil Service Preliminary Paper-1 Previous Year Solved Qu...

Followers

No. of Page Views

Contact Form

Name

Email *

Message *

Blog Archive

Search This Blog