MCQs on Ayurvedic Anatomy (Rachana Sharir) - 49

1. Which Kala present in the substance of Mamsa?

A) Raktadhara Kala 
B) Mamsadhara Kala
C) Majjadhara Kala 
D) Medodhara Kala

Answer: (a)

2. ………. Kala is particularly present in Sira, Yakruta and Pleeha.

A) Mamsadhara 
B) Raktadhara
C) Majjadhara 
D) Medodhara

Answer: (b)

3. Which Kala mainly seen in the udara (abdomen) and anu asthis(small bones).

A) Raktadhara Kala 
B) Mamsadhara Kala
C) Majjadhara Kala 
D) Medodhara Kala

Answer: (d)

4. Majja present in the…..

A) Anu Asthi 
B) Sthula Asthi
C) Sandhis 
D) None of A, B, & C

Answer: (b)

5. Vapavahanam is sthan of…..

A) Mamsa 
B) Majja
C) Rakta 
D) Meda

Answer: (d)

6. Vrukka is sthan of….. ……

A) Mamsa 
B) Majja
C) Rakta 
D) Meda

Answer: (d)

7. Vapavahanam is Presnt in….. ……

A) Udar 
B) Shakha
C) Ura 
D) Prushta

Answer: (a)

8 ……….Kala can be correlated with Synovial membrane.

A) Mamsadhara 
B) Sleshmdhara
C) Majjadhara 
D) Medodhara

Answer: (b)

9. Which Kala does the function of Mala Vibhajan?

A) Pittadhara 
B) Sleshmdhara
C) Majjadhara 
D) Purishdhara

Answer: (d)

10. …..Kala holds the food that has passed down from Amashaya and above the Pakwashaya.

A) Pittadhara 
B) Sleshmdhara
C) Majjadhara 
D) Purishdhara

Answer: (a)

Share:

0 comments:

Post a Comment

Featured Post

UPSC Civil Service Preliminary Paper-1 Previous Year Solved Question Papers

Civil Service Preliminary Paper-1 Previous Year Solved Questions for the year 2019 Civil Service Preliminary Paper-1 Previous Year Solved Qu...

Followers

No. of Page Views

Contact Form

Name

Email *

Message *

Blog Archive

Search This Blog