MCQs on Ayurvedic Anatomy (Rachana Sharir) - 50

1. Fracture of ribs occurs more probably on …..site.

A) Shaft 
B) Angle
C) Neck 
D) Tubercal

Answer: (B)

2. Olecranon process is present in ……….

A) Radius 
B) Clavicle
C) Ulna 
D) Scapula

Answer: (C)

3 ………… border is called as Shin of tibia

A) Anterior 
B) Medial
C) Lateral 
D) Posterior

Answer: (A)

4. Dashan are example of …………..

A) Valayasthi 
B) Kapalasthi
C) Tarunasthi 
D) Ruchakasthi

Answer: (D)

5. Parshuka is which type of Asthi?

A) Kapalasthi
B) Nalakasthi
C) Valayasthi 
D) Tarunasthi

Answer: (C)

6. Following are examples of Tarunasthi except.

A) Karna 
B) Ganda
C) Greeva 
D) Akshikosh

Answer: (C)

7. Which part of body is not decomposed after death of Human.

A) Mamsa 
B) Sira
C) Snayu 
D) Asthi

Answer: (D)

8. Dehadharan is done by which Sara.

A) Asthisara 
B) Majjasara
C) Shukrasara 
D) Both A & B

Answer: (A)

9. Which are dwividha sandhi according to movement?

A) Kora &Ulukhala 
B) Samudga & Pratara
C) Mandal &Shankhavarta 
D) Cheshtavanta &sthira

Answer: (D)

10. Cheshtavanta sandhi are located in which region?

A) Shakha 
B) Hanu
C) Kati 
D) All of above

Answer: (D)

Share:

0 comments:

Post a Comment

Featured Post

UPSC Civil Service Preliminary Paper-1 Previous Year Solved Question Papers

Civil Service Preliminary Paper-1 Previous Year Solved Questions for the year 2019 Civil Service Preliminary Paper-1 Previous Year Solved Qu...

Followers

No. of Page Views

Contact Form

Name

Email *

Message *

Blog Archive

Search This Blog

Follow by Email