MCQs on Ayurvedic Anatomy (Rachana Sharir) - 48

1. Total number of Marma……….present in the body.

A) 105 
B) 108
C) 107 
D) 104

Answer: (C)

2. In which month of fetal development, Chetana Dhatu manifests?

A) 3 
B) 7
C) 5 
D) 4

Answer: (D)

3. Which of the following is related to Garbha sambhav samugri?

A) Matruja 
B) Rasaja
C) Pitruja 
D) Kshetra

Answer: (D)

4. Total number of Shakhagat marma……….present in the body.

A) 44 
B) 27
C) 33 
D) 37

Answer: (A)

5. Total number of Ardha anguli Marma……….present in the body.

A) 12 
B) 06
C) 04 
D) 56

Answer: (D)

6. Total number of Eka anguli Marma……….present in the body.

A) 12 
B) 06
C) 04 
D) 56

Answer: (A)

7. Total number of Dau anguli Marma……….present in the body.

A) 12 
B) 06
C) 04 
D) 56

Answer: (B)

8. Total number of Tree anguli Marma……….present in the body.

A) 12 
B) 06
C) 04 
D) 56

Answer: (C)

9. Which of the following is related to Satmyaja bhava?

A) Snayu 
B) Nabhi
C) Kesha 
D) Medha

Answer: (D)

10. Which of the following is not related to Pitruja bhava?

A) Hridya 
B) Danta
C) Kesha 
D) Sira

Answer: (A)

Share:

0 comments:

Post a Comment

Featured Post

UPSC Civil Service Preliminary Paper-1 Previous Year Solved Question Papers

Civil Service Preliminary Paper-1 Previous Year Solved Questions for the year 2019 Civil Service Preliminary Paper-1 Previous Year Solved Qu...

Followers

No. of Page Views

Contact Form

Name

Email *

Message *

Blog Archive

Search This Blog