MCQs on Ayurvedic Anatomy (Rachana Sharir) - 47

1. There are……..Sanghat present in the body.

A) 6 
B) 14
C) 16 
D) 7

Answer: (B)

2. Total number of Simant present in the body.

A) 14 
B) 6
C) 7 
D) 8

Answer: (A)

3. Sushir Snayu present in the…..

A) Ura 
B) Aamashaya
C) Shakha 
D) Prushta

Answer: (B)

4. According to Sushruta, there are……types of Snayu in the body.

A) 5 
B) 6
C) 10 
D) 4

Answer: (D)

5. …….is the type of Snayu.

A) Bahal 
B) Kora
C) Sushir 
D) Mandal

Answer: (C)

6. Pratanvat is type of………

A) Snayu 
B) Peshi
C) Asthi 
D) Sandhi

Answer: (A)

7. Pruthula is type of……….

A) Sandhi 
B) Snayu
C) Peshi 
D) Asthi

Answer: (B)

8. Vrutta is type of………

A) Sandhi 
B) Snayu
C) Peshi 
D) Asthi

Answer: (B)

9. According to Sushruta, which type of structure Jaladhara is ?

A) Kala 
B) Twak
C) Sira 
D) Dhamani

Answer: (C)

10. As per Sushruta, Length of Guda is……………

A) 2.5 Angula 
B) 4.5 Angula
C) 3.5 Angula 
D) 5 Angula

Answer: (B)

Share:

0 comments:

Post a Comment

Featured Post

UPSC Civil Service Preliminary Paper-1 Previous Year Solved Question Papers

Civil Service Preliminary Paper-1 Previous Year Solved Questions for the year 2019 Civil Service Preliminary Paper-1 Previous Year Solved Qu...

Followers

No. of Page Views

Contact Form

Name

Email *

Message *

Blog Archive

Search This Blog