MCQs on Ayurvedic Anatomy (Rachana Sharir) - 29

1. According to Sushrutacharya Shlipada vyadhi is concern with _________layer of Twacha.

A) Prathama 
B) Dwitiya
C) Tritiya 
D) Shasthi

Answer: (d)

2. Galganda vyadhi according to Sushrutacharya is concern with _________layer of Twacha.

A) Tritiya 
B) Shasthi
C) Prathama 
D) Chaturth

Answer: (b)

3. Bhagandara vyadhi according to Sushrutacharya is concern with _________layer of Twacha.

A) Dwitiya 
B) Prathama
C) Saptami 
D) Chaturth

Answer: (c)

4. According to Sushrutacharya, Vidradhi vyadhi is concern with _________layer of Twacha.

A) Saptami 
B) Dwitiya
C) Tritiya 
D) Chaturth

Answer: (a)

5. According to Sushrutacharya Arsha vyadhi is concern with _________layer of Twacha.

A) Chaturth 
B) Saptami
C) Tritiya 
D) Prathama

Answer: (b)

6. Nyacha-vyanga vyadhi according to Sushrutacharya is concern with _____layer of Twacha.

A) Prathama 
B) Dwitiya
C) Tritiya 
D) Chaturth

Answer: (b)

7. Vital points of our body located at axial region are called as_________

A) Marma 
B) Chakra
C) Seevani 
D) Kala

Answer: (b)

8. Shatchakras are controlled by _________chakra

A) Anahat 
B) Vishuddhi
C) Manipur 
D) Sahastrar

Answer: (d)

9. Kundalini shakti is said to situated in _________

A) Cervical Vertebrae 
B) Thoracic Vertebrae
C) Lumber vertebrae 
D) Sacrum bone.

Answer: (d)

10. Pingala nadi is located at _________ of the body.

A) Left side 
B) Right side
C) Central part 
D) Top

Answer: (b)

Share:

0 comments:

Post a Comment

Smart Vidya

Featured Post

UPSC Civil Service Preliminary Paper-1 Previous Year Solved Question Papers

Civil Service Preliminary Paper-1 Previous Year Solved Questions for the year 2019 Civil Service Preliminary Paper-1 Previous Year Solved Qu...

Followers

No. of Page Views

Contact Form

Name

Email *

Message *

Blog Archive

Search This Blog

Follow by Email