MCQs on Ayurvedic Anatomy (Rachana Sharir) - 28

1. Vishuddhi chakra is said to be having _________ petals

A) 10 
B) 12
C) 14 
D) 16

Answer: (d)

2. Adnya chakra is said to be having _________ petals

A) 2 
B) 4
C) 6 
D) 6

Answer: (a)

3. Sahastrar chakra is said to be having _________ petals

A) 100 
B) 1000
C) 101 
D) 1001

Answer: (b)

4. Vajra, Chaitrini & Bhrahma these are the subtle channels of _________ nadi.

A) Ida 
B) Pingala
C) Sushumna 
D) None of these

Answer: (c)

5. Meeting point of Vajra, Chaitrini & Bhrahma at Muldhar chakra is called as _____

A ) Tridosha 
B) Triyog
C) Yukta triveni 
D) Maha Yukta

Answer: (c)

6. Crown chakra is name given to _________ chakra.

A) An ahat 
B) Manipur
C) Sahastrar 
D) Adnya

Answer: (c)

7. Solar Plexus is the name given to _________ chakra.

A) An ahat 
B) Manipur
C) Sahastrar 
D) Adnya

Answer: (b)

8. Piyush granthi is located at _________ of our body

A) Throat region 
B) Base of the brain
C) Heart region 
D) Umbilicus

Answer: (b)

9. Avatu-granthi is located at _________ of our body

A) Throat region 
B) Base of brain
C) Heart region 
D) Umbilicus.

Answer: (a)

10. Arbor vitae or vital tree of life is concern with_________

A) Cerebrum 
B) Cerebellum
C) Pons 
D) Mid brain

Answer: (b)

Share:

0 comments:

Post a Comment

Smart Vidya

Featured Post

UPSC Civil Service Preliminary Paper-1 Previous Year Solved Question Papers

Civil Service Preliminary Paper-1 Previous Year Solved Questions for the year 2019 Civil Service Preliminary Paper-1 Previous Year Solved Qu...

Followers

No. of Page Views

Contact Form

Name

Email *

Message *

Blog Archive

Search This Blog

Follow by Email