MCQs on Ayurvedic Anatomy (Rachana Sharir) - 30

1. Which of the following is not included in ashtouprakruti?

A) Mahat 
B) Ahankar
C) Panchamahabhoota 
D) Panchatanmatra

Answer: (c)

2. According to Sushruta, indriyani are developed from _______.

A) Ahankara 
B) Tridosha
C) Srotas 
D) Panchamahabhoota

Answer: (d)

3. Sushruta has explained the concept of rebirth in which adhyay?

A) First 
B) Second
C) Third 
D) Fourth

Answer: (a)

4. Charaka described ‘Abhinirvartanta’ feature regarding _____.

A) Sira 
B) Srotas
C) Dhamani 
D) Snayu

Answer: (b)

5. According to Charak, ‘Parinam apadyaman’ is the basic function of _____.

A) Srotas 
B) Kanadra
C) Sira 
D) Srotas

Answer: (a)

6. Regarding size and shape of srotas ‘Vurtta Sthula anuni cha’ is first described by ____.

A) Charak 
B) Sushruta
C) Vagbhata 
D) Kashyap

Answer: (a)

7. Detail description of srotas is available in which adhyaya of Sushruta sharirshthana?

A) Siravarnavibhakti 
B) Garbhavyakaran
C) Sharirsankhyavyakaran 
D) Dhamanivyakaran

Answer: (d)

8. ‘Drumpatrasevaninam tasam pratana’ is the drishanta given by Sushruta for _____.

A) Sira 
B) Srotas
C) Dhamani 
D) Sevani

Answer: (a)

9. Swedvahan is the function of _____.

A) Urdhwag dhamani 
B) Adhog Dhamani
C) Tiryag dhamani 
D) None of the above

Answer: (c)

10. The name of the ‘Vatavaha’ sira is?

A) Shyavaruna 
B) Nila
C) Gauri 
D) Rohini


Answer: (a)

Share:

0 comments:

Post a Comment

Smart Vidya

Featured Post

UPSC Civil Service Preliminary Paper-1 Previous Year Solved Question Papers

Civil Service Preliminary Paper-1 Previous Year Solved Questions for the year 2019 Civil Service Preliminary Paper-1 Previous Year Solved Qu...

Followers

No. of Page Views

Contact Form

Name

Email *

Message *

Blog Archive

Search This Blog

Follow by Email