MCQs on Ayurvedic Anatomy (Rachana Sharir) - 31

1. Bhagandara vyadhi is concern with _________layer of Twacha.

A) Rohini 
B) Shweta
C) Mamsdhara 
D) Vedini

Answer: (c)

2. _________layer of Twacha is concern with Vidradhi vyadhi.

A) Mamsdhara 
B) Shweta
C) Avabhasini 
D) Vedini

Answer: (a)

3. _________layer of Twacha is concern with Arsha vyadhi

A) Rohini 
B) Shweta
C) Avabhasini 
D) Mamsdhara

Answer: (d)

4. Nyachya-Vyanga vyadhi is concern with _________layer of Twacha.

A) Lohita 
B) Shweta
C) Avabhasini 
D) Vedini

Answer: (a)

5. Charakacharya has described Twacha as a_________bava.

A) Matruj 
B) Pitruj
C) Atmaj 
D) Satvaj

Answer: (a)

6. Vagbhata has described the formation of Twacha due to Paka of _________ Dhatu

A) Ras 
B) Rakta
C) Mamsa 
D) Medha

Answer: (b)

7. According to Charakacharya Twacha utpatti occurs in _________month of garbha.

A) 3 
B) 4
C) 5 
D) 6

Answer: (d)

8. Twacha utpatti according to Astang sangraha & astang hridaya occurs in _________month of garbha

A) 3 
B) 4
C) 5 
D) 6

Answer: (d)

9. Saptawacha concept is explained in _________sthana of Sushrut samhita.

A) Sutra 
B) Sharir
C) Viman 
D) Kalp

Answer: (a)

10. Charakacharya has explained _________layer of Twacha.

A) 5 
B) 6
C) 7 
D) 8

Answer: (b)


Share:

0 comments:

Post a Comment

Featured Post

UPSC Civil Service Preliminary Paper-1 Previous Year Solved Question Papers

Civil Service Preliminary Paper-1 Previous Year Solved Questions for the year 2019 Civil Service Preliminary Paper-1 Previous Year Solved Qu...

Followers

No. of Page Views

Contact Form

Name

Email *

Message *

Blog Archive

Search This Blog

Follow by Email