MCQs on Ayurvedic Anatomy (Rachana Sharir) - 32

1. How many Avedhya Sira present in Shakha according Sushruta?

A) 8 
B) 12
C) 16 
D) 4

Answer: (c)

2. The name of First Kala is……...

A) Raktadhara Kala 
B) Mamsadhara Kala
C) Majjadhara Kala 
D) Medodhara Kala

Answer: (b)

3. The name of Second Kala is……...

A) Raktadhara Kala 
B) Mamsadhara Kala
C) Majjadhara Kala 
D) Medodhara Kala

Answer: (a)

4. The name of Third Kala is……...

A) Raktadhara Kala 
B) Mamsadhara Kala
C) Majjadhara Kala 
D) Medodhara Kala

Answer: (d)

5. The name of Fourth Kala is……...

A) Shleshmadhara Kala 
B) Mamsadhara Kala
C) Majjadhara Kala 
D) Medodhara Kala

Answer: (a)

6. The name of Fifth Kala is……...

A) Raktadhara Kala 
B) Pittadhara Kala
C) Purishdhara Kala 
D) Medodhara Kala

Answer: (c)

7. The name of Sixth Kala is……...

A) Raktadhara Kala 
B) Pittadhara Kala
C) Purishdhara Kala 
D) Medodhara Kala

Answer: (b)

8. The name of Last (Seventh) Kala is……...

A) Shukradhara Kala 
B) Mamsadhara Kala
C) Purishdhara Kala 
D) Medodhara Kala

Answer: (a)

9. Jaladhara Avedhya Sira present in……

A) Shir 
B) Udar
C) Ura 
D) Shakha

Answer: (d)

10. According to Sushruta ……… lies in-between Pittashaya and Pakwashya.
A) Basti 
B) Unduk
C) Yakrut 
D) Garbhasha
ya

Answer: (d)

Share:

0 comments:

Post a Comment

Featured Post

UPSC Civil Service Preliminary Paper-1 Previous Year Solved Question Papers

Civil Service Preliminary Paper-1 Previous Year Solved Questions for the year 2019 Civil Service Preliminary Paper-1 Previous Year Solved Qu...

Followers

No. of Page Views

Contact Form

Name

Email *

Message *

Blog Archive

Search This Blog

Follow by Email