MCQs on Ayurvedic Anatomy (Rachana Sharir) - 19

1. According to Sushrutacharya 3rd layer of Twacha is_________

A) Lohita 
B) Shweta
C) Tamra 
D) Vedini

Answer: (b)

2. Fourth layer of Twacha according to Sushrutacharya is_________

A) Lohita 
B) Shweta
C) Tamra 
D) Vedini

Answer: (c)

3. According to Sushrutacharya 5th layer of Twacha is _________

A) Lohita 
B) Shweta
C) Tamra 
D) Vedini

Answer: (d)

4. According to Sushrutacharya 6th layer of Twacha is _________

A) Lohita 
B) Rohini
C) Tamra 
D) Vedini

Answer: (b)

5. 7th layer of Twacha According to Sushrutacharya is _________

A) Lohita 
B) Shweta
C) Mamsadhara 
D) Vedini

Answer: (c)

6. First layer of twacha According to Charakacharya is _________

A) Avabhasini 
B) Udakdhara
C) Asrukdhara 
D) Mamsdhara

Answer: (b)

7. Second layer of twacha According to Charakacharya is _________

A) Avabhasini 
B) Udakdhara
C) Asrukdhara 
D) Mamsdhara

Answer: (c)

8. According to Charakacharya anjali Praman of Mastishka is_________ anjali.

A) 2 
B) 1/5
C) ½ 
D) 2 &1/5

Answer: (d)

9. Anjali Praman of Shukradhatu according to Charakacharya is_________ anjali.

A) 2 
B) 1
C) ½ 
D) 2 &1/5

Answer: (c)

10. In our body anjali praman of Oja according to Charakacharya is_________ anjali.

A) 1/5 
B) ½
C) 2 
D) 3

Answer: (b)

Share:

0 comments:

Post a Comment

Smart Vidya

Featured Post

UPSC Civil Service Preliminary Paper-1 Previous Year Solved Question Papers

Civil Service Preliminary Paper-1 Previous Year Solved Questions for the year 2019 Civil Service Preliminary Paper-1 Previous Year Solved Qu...

Followers

No. of Page Views

Contact Form

Name

Email *

Message *

Blog Archive

Search This Blog

Follow by Email