MCQs on Ayurvedic Anatomy (Rachana Sharir) - 18

1. The name of the ‘Pittavaha’ sira is?

A) Aruna 
B) Nila
C) Gauri 
D) Rohini

Answer: (b)

2. The name of the ‘Kaphavaha’ sira is?

A) Aruna 
B) Nila
C) Gauri 
D) Rohini

Answer: (c)

3. The name of the ‘Raktavaha’ sira is?

A) Aruna 
B) Nila
C) Gauri 
D) Rohini

Answer: (d)

4. ‘Chakranabhi iva arakaihi’ is the drishtanta given by Sushruta for _____.

A) Srotas 
B) Sira
C) Dhamani 
D) Shatachakra

Answer: (b)

5. ‘Aram iva jalaharinibhihi’ is the drishtanta given by Sushruta for which structure?

A) Sira 
B) Dhamani
C) Srotas 
D) Peshi

Answer: (a)

6. ‘Kedar iva kulyabhihi’ is the drishtanta given by Sushruta to describe _____.

A) Sira 
B) Srotas
C) Dhamani 
D) Peshi

Answer: (a)

7. ‘Kriyanam apratighat amoh buddhikarmanam’ are the functions of _____.

A) Vatavaha sira 
B) Kaphavaha sira
C) Pittavaha sira 
D) Raktavaha suira

Answer: (a)

8. ‘Bhraji Ushnata Annaruchi Deepti Arogata ‘ are the functions of _____.

A) Vatavaha sira 
B) Kaphavaha sira
C) Pittavaha sira 
D) Raktavaha sira

Answer: (c)

9. ‘Sneham angeshu Sandhinam shthairya Bal udirinam ‘are the functions of _____.

A) Vatavaha sira 
B) Kaphavaha sira
C) Pittavaha sira 
D) Raktavaha sira

Answer: (b)

10. ‘Dhatupuran Varna Sparshadnyan ‘are the functions of _____.

A) Vatavaha sira 
B) Kaphavaha sira
C) Pittavaha sira 
D) Raktavaha sira

Answer: (d)

Share:

0 comments:

Post a Comment

Featured Post

UPSC Civil Service Preliminary Paper-1 Previous Year Solved Question Papers

Civil Service Preliminary Paper-1 Previous Year Solved Questions for the year 2019 Civil Service Preliminary Paper-1 Previous Year Solved Qu...

Followers

No. of Page Views

Contact Form

Name

Email *

Message *

Blog Archive

Search This Blog

Follow by Email