MCQs on Ayurvedic Anatomy (Rachana Sharir) - 24

1. According to Rachana Matruka is type of ……….. marma.

A) Mamsa 
B) Sira
C) Snayu 
D) Sandhi

Answer: (B)

2. Which is the Vishlyaghna Marma”?

A) Shankha 
B) Simant
C) Utkshepa 
D) Neela manya

Answer: (C)

3. Tatra Badhiryam is the viddha lakshana of…………..……marma.

A) Sthapani 
B) Vidhur
C) Shrungatak 
D) Phana

Answer: (B)

4. Which is the ‘Eka Anguli Marma”?

A) Neela Manya 
B) Apanga
C) Vitap 
D) Aavarta

Answer: (C)

5. According to Rachana, ……is type of Sira marma.

A) Apanga 
B) Krukatika
C) Simant 
D) Shankha

Answer: (A)

6. …….. is the viddha lakshana of Phana marma.

A) Sadyah maran 
B) Gandha Adnyana
C) Drushti upaghato 
D) Badhiryam

Answer: (B)

7. According to Parinaam Shrungataka is the …………. Marma.

A) Sadya Pranahar 
B) Vaiklyakar
C) Rujakar 
D) Kalantar Pranhar

Answer: (A)

8. According to Parimaan Neela Manya is the …….. Anguli Marma.

A) Ardha 
B) Dau
C) Eka 
D) Chatur

Answer: (D)

9. According to Shadanga , Aavarta present in ……... .

A) Urdhvashakha 
B) Urdhvajatru
C) Prushtha 
D) Udar

Answer: (B)

10. According to Shadanga………………present in Urdhvajatru.

A) Parshwasandhi 
B) Kakshdhar
C) Krukatika 
D) Bruhati

Answer: (C)

Share:

0 comments:

Post a Comment

Featured Post

UPSC Civil Service Preliminary Paper-1 Previous Year Solved Question Papers

Civil Service Preliminary Paper-1 Previous Year Solved Questions for the year 2019 Civil Service Preliminary Paper-1 Previous Year Solved Qu...

Followers

No. of Page Views

Contact Form

Name

Email *

Message *

Blog Archive

Search This Blog