MCQs on Ayurvedic Anatomy (Rachana Sharir) - 25

1. What is the pravrutti of prakruti?

A) Purushasya Kaivalyarth 
B) Purushasya Anekarth
C) PurushasyaDwidarth 
D) Purushasya Vaividarth

Answer: (a)

2. According to Sushruta, what is number utpadak (prakaroti) prakruti?

A) 5 
B) 6
C) 7 
D) 8

Answer: (d)

3. In Ayurved, kshetradnya is ___.

A) Nitya, Sarvagat 
B) Anitya, Sarvagat
C) Nitya, Asarvagat 
D) Anitya, Asarvagat

Answer: (c)

4. Akasha mahabhoota is _______.

A) Satvabahul 
B) Tamobahul
C) Raja bahul 
D) Satva & Rajabahul

Answer: (a)

5. Vayu mahabhoota is ______.

A) Tamobahul 
B) Satvabahul
C) Satva & Rajabahul 
D) Raja bahul

Answer: (d)

6. Prithvi mahabhoota is ______.

A) Raja bahul 
B) Satva bahul
C) Tama bahula 
D) Tama & Raja bahula

Answer: (c)

7. Agni mahabhoota is _______.

A) Satva & Tama bahula 
B) Satva & Raja bahula
C) Tama & Raja bahula 
D) Satva, Raja & Tamabahula

Answer: (b)

8. Aap mahabhoota is _______.

A) Satva & Raja bahula 
B) Satv, Raja & Tama bahula
C) Tama & Raja bahula 
D) Satva & Tama bahula

Answer: (c)

9. Kshetradnya moves from one yoni to another because of _______.

A) Dharma dharma nimitta 
B) Swabhava
C) Yadruchcha 
D) Ishwar

Answer: (a)

10. Shodasha vikara does not include which one of the following?

A) Panchamahabhootani 
B) Panchatanmatrani
C) Dnyanendriyani 
D) Karmendriyani

Answer: (b)

Share:

0 comments:

Post a Comment

Featured Post

UPSC Civil Service Preliminary Paper-1 Previous Year Solved Question Papers

Civil Service Preliminary Paper-1 Previous Year Solved Questions for the year 2019 Civil Service Preliminary Paper-1 Previous Year Solved Qu...

Followers

No. of Page Views

Contact Form

Name

Email *

Message *

Blog Archive

Search This Blog