MCQs on Ayurvedic Anatomy (Rachana Sharir) - 43

1. Number of Sandhi in Kantha region is......

A) 5 
B) 9
C) 3 
D) 10

Answer: (C)

2. Number of Sandhi in Nasa region is......

A) 4 
B) 3
C) 2 
D) 1

Answer: (D)

3. Number of Sandhi in Kaklaka region is......

A) 8 
B) 7
C) 1 
D) 4

Answer: (C)

4. Hanu Sandhi are...... in number

A) 7 
B) 5
C) 2 
D) 9

Answer: (C)

5. In following region number of sandhi is one except

A) Ganda 
B) Karna
C) Shankha 
D) Netra

Answer: (A)

6. Number of Sandhi in Shira kapala region is......

A) 6 
B) 7
C) 5 
D) 4

Answer: (C)

7. Sushuruta has described how many types of Sandhi according to Rachana?

A) 8 
B) 12
C) 2 
D) 5

Answer: (A)

8. Following are types of Sandhi according to Rachana except......

A) Kora 
B) Samudga
C) Taruna 
D) Mandal

Answer: (C)

9. Kora sandhi are present in following region except

A) Anguli 
B) Gulpha
C) Janu 
D) Kaksha

Answer: (D)

10. Ulukhala sandhi are present in following region except

A) Vankshan 
B) Manibandha
C) Kaksha 
D) Dashana

Answer: (B)

Share:

0 comments:

Post a Comment

Featured Post

UPSC Civil Service Preliminary Paper-1 Previous Year Solved Question Papers

Civil Service Preliminary Paper-1 Previous Year Solved Questions for the year 2019 Civil Service Preliminary Paper-1 Previous Year Solved Qu...

Followers

No. of Page Views

Contact Form

Name

Email *

Message *

Blog Archive

Search This Blog