MCQs on Ayurvedic Anatomy (Rachana Sharir) - 44

1. According to Rachana Urvi is type of ……….. marma.

A) Mamsa 
B) Sira
C) Asthi 
D) Sandhi

Answer: (B)

2. Which is the Vaiklyakar Marma”?

A) Janu 
B) Gulpha
C) Talahridaya 
D) Kurchshir

Answer: (A)

3. …….. is the viddha lakshana of Vitap marma.

A) Alpashonit 
B) Alpashukrata
C) Sadyah maran 
D) Pakshaghat

Answer: (B)

4. Which is the ‘Chatur Anguli Marma”?

A) Kurchshir 
B) Krukatika
C) Kurcha 
D) Adhipati

Answer: (C)

5. According to Rachana …….is type of Sandhi marma.

A) Urvi 
B) Phana
C) Parshwasandhi 
D) Manibandha

Answer: (D)

6. Bahushosha is the viddha lakshana of………………marma.

A) Urvi 
B) Bahvi
C) Vitap 
D) Apastmbha

Answer: (B)

7. According to Parinaam Kakshadhar is the …………. Marma.

A) Sadyah Pranahar 
B) Vaiklyakar
C) Rujakar 
D) Kalantar Pranhar

Answer: (B)

8. According to Parimaan Indrabasti is the ….. Anguli Marma.

A) Ardha 
B) Dau
C) Eka 
D) Cha

Answer: (A)

9. According to Shadanga Janu present in ……...

A) Adha shakha 
B) Udar
C) Prushtha 
D) Urdhvajatru

Answer: (A)

10. According to Shadanga…………present in Adha Shakha .

A) Manibandha 
B) Kurpar
C) Kakshadhar 
D) Urvi

Answer: (D)

Share:

1 comment:

Featured Post

UPSC Civil Service Preliminary Paper-1 Previous Year Solved Question Papers

Civil Service Preliminary Paper-1 Previous Year Solved Questions for the year 2019 Civil Service Preliminary Paper-1 Previous Year Solved Qu...

Followers

No. of Page Views

Contact Form

Name

Email *

Message *

Blog Archive

Search This Blog