MCQs on Ayurvedic Anatomy (Rachana Sharir) - 45

1. Which of the following is not related to Matruja bhava?

A) Hridaya 
B) Guda
C) Yakruta 
D) Sira

Answer: (D)

2. According to Susruta, Garbhini is called as Douhridyani in…….month.

A) Third 
B) Fourth
C) Fifth 
D) Seventh

Answer: (B)

3. The oja of Garbha become unstable in …….month.

A) Fourth 
B) Seventh
C) Ninth 
D) Eighth

Answer: (D)

4. ……….Phen prabhava Phuphussa.

A) Shonita 
B) Rasa
C) Drava 
D) None of A, B & C

Answer: (A)

5. Total number of Asthi marma……….present in the body.

A) 08 
B) 11
C) 20 
D) 33

Answer: (A)

6. Total number of Sandhi marma……….present in the body.

A) 44 
B) 20
C) 11 
D) 08

Answer: (B)

7. According to Rachana, Shankha is type of……….. marma.

A) Sira 
B) Sandhi
C) Mamsa 
D) Asthi

Answer: (D)

8. According to Rachana, Indrabasti is type of……….. marma.

A) Snayu 
B) Sira
C) Mamsa 
D) Sandhi

Answer: (C)

9. ‘Kaphapurna Kosthataya’ is the viddha lakshana of…………..……marma.

A) Hridaya 
B) Aplapa
C) Stanmoola 
D) Apastambh

Answer: (C)

10. Aakshepakena maranam is the viddha lakshana of…………..……marma.

A) Talahridaya 
B) Kshipra
C) Vitap 
D) Indrabasti

Answer: (B)

Share:

0 comments:

Post a Comment

Smart Vidya

Featured Post

UPSC Civil Service Preliminary Paper-1 Previous Year Solved Question Papers

Civil Service Preliminary Paper-1 Previous Year Solved Questions for the year 2019 Civil Service Preliminary Paper-1 Previous Year Solved Qu...

Followers

No. of Page Views

Contact Form

Name

Email *

Message *

Blog Archive

Search This Blog

Follow by Email