MCQs on Clinical Psychology - 3

1:-The book "The conditioning therapies" is written by

A:-Wolpe
B:-Watson
C:-Pavlov
D:-Skinner

Correct Answer:- Option-A

2:-Transforming an unacceptable impulse into its opposite is

A:-Rationalization defense mechanism
B:-Displacement defense mechanism
C:-Sublimation defense mechanism
D:-Reaction formation defense mechanism

Correct Answer:- Option-D

3:-The Fahrenheit scale is an example of

A:-An interval scale
B:-An Nominal scale
C:-Nominal scale
D:-Ratio scale

Correct Answer:- Option-A

4:-What are not the characteristics of hypothesis ?

A:-Hypothesis should be amenable to testing within a reasonable time
B:-Hypothesis must explain the facts
C:-Hypothesis should not be limited in scope
D:-Hypothesis should state relationship between variables

Correct Answer:- Option-C

5:-According to beck system, what is the average number of responses in Rorschach psycho diagnostics ?

A:-35-55
B:-35-45
C:-20-26
D:-27-37

Correct Answer:- Option-D

6:-If the patients are unable to recall the majority periods of their life and they refuse to discuss their personal identity then it is known as

A:-Multiple personality
B:-Dementia
C:-Psychogenic fugue
D:-Organic psychosis

Correct Answer:- Option-C

7:-______ refers to people's tendency to take their constructed, subjective realities to be faithful renderings of an objective world.

A:-Naive
B:-Pervasive tendency
C:-Trait attribution
D:-Instincts

Correct Answer:- Option-A

8:-Keeping internal conflicts outside their awareness is known as

A:-Primary gain
B:-Secondary gain
C:-Tertiary gain
D:-Partial gain

Correct Answer:- Option-A

9:-The Minnesota multiphase personality inventory was developed in

A:-1937
B:-1938
C:-1939
D:-1940

Correct Answer:- Option-A

10:-Who developed the motion of the transitional object ?

A:-Donald W. Winnicott
B:-Harry Stack Sullivan
C:-Jean-Paul Sartre
D:-Wilhelm Reich

Correct Answer:- Option-A
Share:

0 comments:

Post a Comment

Featured Post

UPSC Civil Service Preliminary Paper-1 Previous Year Solved Question Papers

Civil Service Preliminary Paper-1 Previous Year Solved Questions for the year 2019 Civil Service Preliminary Paper-1 Previous Year Solved Qu...

Follow by Email

Followers

No. of Page Views

Contact Form

Name

Email *

Message *

Blog Archive

Search This Blog

Follow by Email