MCQs on Clinical Psychology - 4

1:-Lesion of the ventromedial nuclei in the hypothalamus produces

A:-Anorexia
B:-Low level of Leptin
C:-Obesity
D:-Hypoinsulinemia

Correct Answer:- Option-C

2:-Who rejected the idea of magnetism and developed his own theories of increased susceptibility and suggestibility ?

A:-John Elliotson
B:-James Esdaile
C:-James Braid
D:-Franz Anton Mesmer

Correct Answer:- Option-C

3:-Who was the pioneer of the uncovering of forgotten memories under hypnosis ?

A:-Charcot
B:-Freud
C:-Breuer
D:-Erickson

Correct Answer:- Option-A

4:-Biologically oriented therapy of human behaviour deals with the functions of the

A:-Subconscious mind
B:-Id and the mechanism
C:-Ego and the mechanism
D:-Superego and the mechanism

Correct Answer:- Option-C

5:-According to whom, neurosis is the product of faulty responses of the organism to danger registered as "failures in emergency adjustment" ?

A:-Rado
B:-Rogers
C:-Freud
D:-Jung

Correct Answer:- Option-A

6:-Which therapeutic approach is used in patients who "act-out" or endanger themselves or others in situations where the treatment goal is limited ?

A:-Prestige suggestion and prestige hypnosis
B:-Environmental manipulation
C:-Reassurance
D:-Pressure and coercion

Correct Answer:- Option-D

7:-Who classified personality into "normal", "neurotic" and "creative artist" ?

A:-Sandor Ferenczi
B:-Otto Rank
C:-Wilhelm Reich
D:-Alfred Adler

Correct Answer:- Option-B

8:-"Promoting positive personality growth and development" is the definition of

A:-Personality
B:-Psychotherapy
C:-Motivation
D:-Intelligence

Correct Answer:- Option-B

9:-Which of the followings are immature defense mechanism EXCEPT ?

A:-Acting out
B:-Introjection
C:-Hypochondriasis
D:-Inhibition

Correct Answer:- Option-D

10:-Which part of the brain has been implicated as aite of somatic marker processin ?

A:-Frontal cortex
B:-Temporal cortex
C:-Orbitofrontal cortex
D:-Cereberal cortex

Correct Answer:- Option-C
Share:

0 comments:

Post a Comment

Featured Post

UPSC Civil Service Preliminary Paper-1 Previous Year Solved Question Papers

Civil Service Preliminary Paper-1 Previous Year Solved Questions for the year 2019 Civil Service Preliminary Paper-1 Previous Year Solved Qu...

Followers

No. of Page Views

Contact Form

Name

Email *

Message *

Blog Archive

Search This Blog

Follow by Email