MCQs on Clinical Psychology - 5

1:-Who suggested among the followings that "personality is what a man really is" ?

A:-Cattell
B:-Allport
C:-Adler
D:-Jung

Correct Answer:- Option-B

2:-Who modified the TAT to measure need for achievement ?

A:-Lindzey
B:-McClelland
C:-Allport
D:-McCrae

Correct Answer:- Option-B

3:-The term "epigenetic principle" is borrowed from

A:-Biological
B:-Anthropology
C:-Embryology
D:-Zoology

Correct Answer:- Option-C

4:-Who insisted that the environmental context of behaviour must be thoroughly understood and analyzed before an adequate account of individual behaviour is possible ?

A:-Murray
B:-Freud
C:-Watson
D:-Thorndike

Correct Answer:- Option-A

5:-In which year Freud described two basic tenets of mental functioning: the pleasure principle and the reality principle ?

A:-1910
B:-1911
C:-1912
D:-1913

Correct Answer:- Option-B

6:-The synthetic function refers to the

A:-Id's capacity to integrate diverse elements into an overall unity
B:-Ego's capacity to integrate diverse elements into an overall unity
C:-Superego's capacity to integrate diverse elements into an overall unity
D:-Id's and superego's capacity to integrate diverse elements into an overall unity

Correct Answer:- Option-B

7:-'Signal anxiety' is referred by

A:-Karen Horney
B:-Breuer
C:-Freud
D:-Adler

Correct Answer:- Option-C

8:-Recent developments in psychoanalysis place more emphasis on treating

A:-Defense mechanism
B:-Oedipal trauma
C:-Castration anxiety
D:-Aggression

Correct Answer:- Option-A

9:-Which type of intelligence is not included in Gardner's theory of multiple intellegence ?

A:-Spatial Intelligence
B:-Linguistic Intelligence
C:-Musical Intelligence
D:-Emotional Intelligence

Correct Answer:- Option-D

10:-Which theory states that Intelligence involves multiple cognitive potentials that are biologically based, but their expression depends on the knowledge an individual has amassed in a particular domain ?

A:-Ceci's Bioecological theory
B:-Anderson's theory
C:-Sternberg's Triarchic theory
D:-Gardner's theory

Correct Answer:- Option-A
Share:

0 comments:

Post a Comment

Featured Post

UPSC Civil Service Preliminary Paper-1 Previous Year Solved Question Papers

Civil Service Preliminary Paper-1 Previous Year Solved Questions for the year 2019 Civil Service Preliminary Paper-1 Previous Year Solved Qu...

Follow by Email

Followers

No. of Page Views

Contact Form

Name

Email *

Message *

Blog Archive

Search This Blog

Follow by Email