MCQs on Consumer Electronic Appliances Mechanic - 5

1:-What will be the output when one of the Zener diode short in the zener diode peak clipper 

A:-Only one half cycle in the output which resembles halfwave rectifier output
B:-No output due to the short circuited zener diode
C:-The output is only the peak portion of one half cycle 
D:-The output is the peak clipped halfwave output 

Correct Answer:- Option-D

2:-At room temperature, a silicon crystal act like

A:-Conductor 
B:-Insulator
C:-Semiconductor 
D:-Super conductor

Correct Answer:- Option-B

3:-Which of the following solid state device is fastest 

A:-BJT
B:-IGBT
C:-MOSFET 
D:-SCR

Correct Answer:- Option-C

4:-Which of the following is not true in companding

A:-Compressing the signal before input to an Analog to digital converter 
B:-Which expanding the signal after a Digital to analog converter
C:-It increases the signal to noise ratio (SNR) at rreduced bit rates
D:-Higher SnR can be achieved by uniform quantization rather than non uniform 

Correct Answer:- Option-D

5:-What is the effective band width of a two stage cascaded amplifier each having a band width of one mega hertz(1MHz)

A:-640KHz 
B:-1640KHz 
C:-885KHz 
D:-500KHz

Correct Answer:- Option-A

6:-What is the maximum allowable tracking error frequency in amplitude modulation 

A:-+/- 1KHz
B:-+/- 2KHz 
C:-+/- 3 KHz 
D:-+/- 5KHz

Correct Answer:- Option-C

7:-The 78XX series regulator Ics are commonly found in the through hole package of 

A:-T0 92
B:-T0 220
C:-T0 18 
D:-T0 206A

Correct Answer:- Option-B

8:-The decimal number 16 is equivalent to the hexadecimal 

A:-11H
B:-10H
C:-A0 H
D:-01H

Correct Answer:- Option-B 

9:-PWM can be generated by

A:-Astable multivibrator 
B:-Bistable multivibrator
C:-Monostable multivibrator 
D:-Schmitt trigger

Correct Answer:- Option-C

10:-During the counting because of noise spikes, the counter may goes to some unused state and the subsequent clock pulses may causes the counter to move from one unused state to another unused state is known as

A:-Lockout 
B:-Fly Wheel 
C:-Corona 
D:-Moore

Correct Answer:- Option-A

Share:

0 comments:

Post a Comment

Smart Vidya

Featured Post

UPSC Civil Service Preliminary Paper-1 Previous Year Solved Question Papers

Civil Service Preliminary Paper-1 Previous Year Solved Questions for the year 2019 Civil Service Preliminary Paper-1 Previous Year Solved Qu...

Followers

No. of Page Views

Contact Form

Name

Email *

Message *

Blog Archive

Search This Blog

Follow by Email