MCQs on Consumer Electronic Appliances Mechanic - 4

1:-Semi conductor have temperature Co-efficient 

A:-Zero
B:-Positive 
C:-Negative
D:-None of these

Correct Answer:- Option-C

2:-Power factor of a R-L-C parallel circuit is 

A:-zero
B:-0.8 lagging 
C:-0.8 leading 
D:-Unity

Correct Answer:- Option-D

3:- damping method is common in moving coil instrument 

A:-Eddy current
B:-Fluid 
C:-Air
D:-Spring

Correct Answer:- Option-A

4:-An auto-transformer consists of 200 turns. Winding is connected to 200V AC supply main for getting 24V output. The winding should be tapped at turns number

A:-12
B:-24
C:-100
D:-72

Correct Answer:- Option-B

5:-a six pole induction motor is connected to 50 c/s supply. It is running at 970 rpm. Find the percentage of slip 

A:-30%
B:-0.3%
C:-0.03%
D:-3%

Correct Answer:- Option-D

6:-The material used for fuse must have

A:-Low melting point and high specific resistance 
B:-Low melting point and any specific resistance 
C:-Low melting point and low specific resistance 
D:-High melting point and low specific resistance 

Correct Answer:- Option-A

7:-In an inductive circuit, the inductance of 0.02 Henry is connected to 200 V, 50 c/s supply. Inductive reactance is

A:-628Ω 
B:-62.8 Ω
C:-6.28 Ω 
D:-6280 Ω

Correct Answer:- Option-C

8:-Processing of data in computers is done under the control of sets of instructions, is termed as 

A:-Data instruction
B:-Information 
C:-Programs
D:-None of these

Correct Answer:- Option-C

9:-In Windows, Resetting of system date and time can be done using 

A:-Control Panel
B:-Calendar
C:-Devices & Printers 
D:-Accessories

Correct Answer:- Option-A

10:-To install new font the sequence of command is 

A:-Start -> setting -> control panel -> font
B:-Start -> setting -> control panel -> font -> install new font 
C:-Start -> control panel -> font -> install new font
D:-Start -> setting -> font 

Correct Answer:- Option-B
Share:

0 comments:

Post a Comment

Featured Post

UPSC Civil Service Preliminary Paper-1 Previous Year Solved Question Papers

Civil Service Preliminary Paper-1 Previous Year Solved Questions for the year 2019 Civil Service Preliminary Paper-1 Previous Year Solved Qu...

Followers

No. of Page Views

Contact Form

Name

Email *

Message *

Blog Archive

Search This Blog

Follow by Email