MCQs on Consumer Electronic Appliances Mechanic - 3

1:-A dish antennae used in DTH service consist of a paraboloid reflector of about diameter 

A:-15 cm to 30 cm
B:-25 cm to 50 cm 
C:-45 cm to 90 cm
D:-115 cm to 150 cm 

Correct Answer:- Option-C

2:-LNB stands for 

A:-Less noisy block
B:-Low noise block 
C:-Left norm balloon 
D:-Linear norm block

Correct Answer:- Option-B

3:-The set top receivers output lies in the frequency band of 

A:-30 to 300 MHz
B:-300 to 3000 MHz 
C:-600 to 900 MHz 
D:-900 to 1400 MHz

Correct Answer:- Option-D 

4:-A transponder is a

A:-Sort of transmitter 
B:-Sort of relay station
C:-Frequency channel used by a satellite station 
D:-None of the above

Correct Answer:- Option-C

5:-A CCTV security system installed in border areas for day and night watch contains a CCTV camera 

A:-Infrared
B:-Day and night 
C:-Dome
D:-PTZ

Correct Answer:- Option-A

6:-The output of a CCTV camera should be 

A:-0.1 V P-P
B:-1.0 V P-P
C:-10 V P-P
D:-5 V P-P

Correct Answer:- Option-B

7:-The smallest size CCTV camera is 

A:-Dome type
B:-Bullet type 
C:-PTZ type
D:-Outdoor type

Correct Answer:- Option-B

8:-In DTH system a is necessary in addition to dish antennae and cable etc 

A:-LNA
B:-LNB
C:-Set top receiver 
D:-Transponder

Correct Answer:- Option-C

9:-For watching intruders during totally dark time a CCTV camera is associated with 

A:-Search light
B:-Halogen lamp 
C:-CCFL
D:-IR LED

Correct Answer:- Option-D 

10:-Magnetron is an / a

A:-Amplifier 
B:-Oscillator
C:-Multivibrator 
D:-Chopper

Correct Answer:- Option-B

Share:

0 comments:

Post a Comment

Smart Vidya

Featured Post

UPSC Civil Service Preliminary Paper-1 Previous Year Solved Question Papers

Civil Service Preliminary Paper-1 Previous Year Solved Questions for the year 2019 Civil Service Preliminary Paper-1 Previous Year Solved Qu...

Followers

No. of Page Views

Contact Form

Name

Email *

Message *

Blog Archive

Search This Blog

Follow by Email