MCQs on Nursery Management and Ornamental Gardening - 1

1:-The art of making animal shapes in plants is

A:-Topiary
B:-Pinching off
C:-Edging
D:-Hardening

Correct Answer:- Option-A

2:-Seed viability test is otherwise called

A:-Ragdoll test
B:-Tetrazolium test
C:-Vigour test
D:-Germination test

Correct Answer:- Option-B

3:-Liver red is variety of

A:-Orchid
B:-Aster
C:-Anthurium
D:-Gladiolus

Correct Answer:- Option-C

4:-Which is an important pest attacking orchids?

A:-Bugs
B:-Snails
C:-Beetles
D:-Borers

Correct Answer:- Option-B

5:-Jaya is a

A:-Short duration rice variety
B:-Medium duration rice variety
C:-Long duration rice variety
D:-Wheat variety

Correct Answer:- Option-B

6:-Which banana variety is suitable for cultivation in high altitudes?

A:-Grandnaine
B:-Robusta
C:-Boldles Altafort
D:-Batheesa

Correct Answer:- Option-C

7:-The plant part used for tissue culture is

A:-Stem cell
B:-Guard cell
C:-Proplant
D:-Explants

Correct Answer:- Option-D

8:-Tissue culture is based in the principle of

A:-Apomixis
B:-Polyembryony
C:-Parthenocarpy
D:-Totipotency

Correct Answer:- Option-D

9:-Bread fruit is propagated by

A:-stem cutting
B:-leaf cutting
C:-root cutting
D:-limb cutting

Correct Answer:- Option-C

10:-Mound layering is otherwise called

A:-Stool layering
B:-Chinese layering
C:-Serpentine layering
D:-Tip layering

Correct Answer:- Option-A
Share:

0 comments:

Post a Comment

Featured Post

UPSC Civil Service Preliminary Paper-1 Previous Year Solved Question Papers

Civil Service Preliminary Paper-1 Previous Year Solved Questions for the year 2019 Civil Service Preliminary Paper-1 Previous Year Solved Qu...

Followers

No. of Page Views

Contact Form

Name

Email *

Message *

Blog Archive

Search This Blog