MCQs on Nursery Management and Ornamental Gardening - 4

1:-_____________ is a viral disease in poultry?

A:-Fowl pox
B:-Fowl cholera
C:-Salmonellosis
D:-Helminthiasis

Correct Answer:- Option-A

2:-Fertiliser recommendation for short duration rice is

A:-90 : 45 : 45 kg/ha
B:-120 : 60 : 60 kg/ha
C:-70 : 35 : 35 kg/ha
D:-100 : 50 : 50 kg/ha

Correct Answer:- Option-C

3:-'Ferrolure' is a pheromone trap used against

A:-Rhinoceros beetle
B:-Red palm weevil
C:-Cockchafer beetle
D:-Root grub

Correct Answer:- Option-B

4:-Sansiveria is propagated by

A:-Stem cutting
B:-Root cutting
C:-Limb cutting
D:-Leaf cutting

Correct Answer:- Option-D

5:-____________ is a commercial preparation of IBA to induce rooting in cuttings.

A:-Keradix
B:-Kinetin
C:-Paradox
D:-Zeatin

Correct Answer:- Option-A

6:-Which element has a vital role in energy transfer?

A:-Nitrogen
B:-Phosphorus
C:-Sulphur
D:-Potassium

Correct Answer:- Option-B

7:-Luxury consumption is associated with

A:-P
B:-S
C:-Ca
D:-K

Correct Answer:- Option-D

8:-Which is a temperate fruit?

A:-Mango
B:-Sapota
C:-Pineapple
D:-Pear

Correct Answer:- Option-D

9:-Poonam is a variety of

A:-Jasmine
B:-Chrysanthemum
C:-Marigold
D:-Gladiolus

Correct Answer:- Option-D

10:-____________ is a weedicide.

A:-Paraquat
B:-Carboxin
C:-Kitazin
D:-Phorate

Correct Answer:- Option-A
Share:

0 comments:

Post a Comment

Smart Vidya

Featured Post

UPSC Civil Service Preliminary Paper-1 Previous Year Solved Question Papers

Civil Service Preliminary Paper-1 Previous Year Solved Questions for the year 2019 Civil Service Preliminary Paper-1 Previous Year Solved Qu...

Followers

No. of Page Views

Contact Form

Name

Email *

Message *

Blog Archive

Search This Blog

Follow by Email