MCQs on Nursery Management and Ornamental Gardening - 5

1:-Repair grafting is otherwise known as

A:-Epicotyls grafting
B:-Top working
C:-Splice grafting
D:-Inarching

Correct Answer:- Option-D

2:-Short statured closely spaced fruit trees are planted in

A:-Progeny orchard
B:-Ornamental garden
C:-Herbal garden
D:-Rock garden

Correct Answer:- Option-A

3:-____________ is a technique which is used to disinfect seed beds.

A:-Scarification
B:-Solarisation
C:-Stratification
D:-Salinization

Correct Answer:- Option-B

4:-Brown manuring refers to application of

A:-Oil cakes
B:-Farm yard manure
C:-Vermicompost
D:-Fertilizers

Correct Answer:- Option-A

5:-Pollu beetle attack is seen in _____________.

A:-Pepper
B:-Coconut
C:-Rubber
D:-Banana

Correct Answer:- Option-A

6:-Triangular necrotic patch in perianth region of coconut is caused by

A:-Mite
B:-Virus
C:-Bacteria
D:-Fungus

Correct Answer:- Option-A

7:-Main tillage operation in rice cultivation

A:-Irrigation
B:-Weeding
C:-Puddling
D:-Intercultivation

Correct Answer:- Option-C

8:-Which is an oil seed crop?

A:-Sesame
B:-Coffee
C:-Ragi
D:-Maize

Correct Answer:- Option-A

9:-Which sprayer is suited for spraying operations in kitchen garden?

A:-Kanpsack sprayer
B:-Rocker sprayer
C:-Hand sprayer
D:-Hand pump

Correct Answer:- Option-C

10:-____________ irrigation system increases water use efficiency to 90%.

A:-Sprinkler irrigation system
B:-Drip irrigation system
C:-Floor irrigation system
D:-Furrow irrigation system

Correct Answer:- Option-B
Share:

0 comments:

Post a Comment

Featured Post

UPSC Civil Service Preliminary Paper-1 Previous Year Solved Question Papers

Civil Service Preliminary Paper-1 Previous Year Solved Questions for the year 2019 Civil Service Preliminary Paper-1 Previous Year Solved Qu...

Followers

No. of Page Views

Contact Form

Name

Email *

Message *

Blog Archive

Search This Blog

Follow by Email