MCQs on Otolaryngology - 4

1:-Blue Mantles of Manasse is seen in

A:-Cholesterol granuloma
B:-Haemotympanum
C:-Otosclerosis
D:-Glomus tympanicum

Correct Answer:- Option-C

2:-All are causes for conductive hearing loss with intact tympanic membrane except

A:-Otosclerosis
B:-OME
C:-Glomus tympanicum
D:-Meniere's disease

Correct Answer:- Option-D

3:-Stenger's test is used for diagnosis of

A:-Otosclerosis
B:-Non organic hearing loss
C:-Unilateral severe sensorineural hearing loss
D:-Presbyacusis

Correct Answer:- Option-B

4:-All are true about Ludwig's angina except

A:-Steroid is the mainstay of treatment
B:-Dental caries accounts for 80% of cases
C:-Trismus and odynophagia are common
D:-Tracheostomy may be needed in some cases

Correct Answer:- Option-A

5:-Kashima surgery is done in

A:-Laryngotracheal stenosis
B:-Atrophic rhinitis
C:-Meniere's disease
D:-Bilateral vocal cord paralysis

Correct Answer:- Option-D

6:-All are indications for cochlear implantation except

A:-Presbyacusis
B:-Congenital bilateral profound SNHL in young child
C:-Acquired bilateral profound SNHL with good speech
D:-Bilateral severe CHL with good speech in an adult

Correct Answer:- Option-D

7:-Gold standard for objective measurement of nasal obstruction

A:-Nasal endoscopy
B:-Acoustic rhinometry
C:-Coronal CT scan
D:-Rhinomanometry

Correct Answer:- Option-D

8:-Candidate not suitable for allergen immunotherapy

A:-Strongly positive skin prick test
B:-Multiple allergens
C:-Unresponsiveness to intranasal corticosteroids
D:-Severe allergic symptoms

Correct Answer:- Option-B

9:-Biopsy of nasal lesion on histopathology showing non-caseating granuloma with epithelioid cells surrounded by lymphocytes, fibroblasts and calcified inclusion bodies. There was diffuse violaceous discoloration of nasal skin, expansion of nasal bridge and granular appearance of nasal mucosa. Probable diagnosis

A:-Wegener's granulomatosis
B:-Stewart's granuloma
C:-Rhinoscleroma
D:-Sarcoidosis

Correct Answer:- Option-D

10:-Following is NOT a treatment option in malignant otitis externa

A:-Hyperbaric oxygen
B:-Parenteral ceftazidime
C:-Subtotal petrosectomy
D:-Oral Rifampicin

Correct Answer:- Option-C
Share:

0 comments:

Post a Comment

Featured Post

UPSC Civil Service Preliminary Paper-1 Previous Year Solved Question Papers

Civil Service Preliminary Paper-1 Previous Year Solved Questions for the year 2019 Civil Service Preliminary Paper-1 Previous Year Solved Qu...

Followers

No. of Page Views

Contact Form

Name

Email *

Message *

Blog Archive

Search This Blog

Follow by Email