MCQs on Radiotherapy - 2

1:-In the conventional radiation treatment of hypopharyngeal cancers the anatomical field borders given beloware usually followed EXCEPT

A:-Superior-include base of skull
B:-Posterior-in front of vertebral spinous processes
C:-Inferior-lower aspect of cricoid cartilage unless extensive caudal tumor extension
D:-Anterior-flash skin at level of thyroid cartilage

Correct Answer:- Option-B

2:-Which of the following is not correct for laryngeal cancers ?

A:-Other malignancies of the larynx such as verrucous, basocellular, fusiform cell carcinomas, adenocarcinoma, adenoidcystic carcinoma and mesenchymal malignancies such as sarcomas are very rare
B:-Synchronous carcinoma incidence in a patient with laryngeal cancer is approximately 15%
C:-The probability of metachronous primary tumor is 5-10%
D:-Laryngeal cancer is the most frequent tumor seen together with another type of malignancy

Correct Answer:- Option-B

3:-Which of the following is not correct for oral cavity malignancies ?

A:-Approximately 50% of oral cavity malignancies are located in the lower lip or tongue
B:-Five-year survival is nearly 90% in lip cancers smaller than 2 cm and decreases to 40% in advanced cases
C:-Five-year survival in nearly 90% in stage I tongue cancer and decreases to 10% in stage IV cases
D:-When clinical N(-) tongue cancers are examined histopathologically, pathological lymph node positively is nearly 19%

Correct Answer:- Option-D

4:-Which of the following is not correct for esthesioneuroblastoma ?

A:-It can be seen at any age, but 2/3 of patients are between 10 and 34 years of age
B:-It usually appears as a raddish mass
C:-It has a metastastic potential of nearly 20%
D:-Most patients are in early stages at presentation

Correct Answer:- Option-D

5:-Which one of the following lung cancers is more strongly associated with smoking ?

A:-Small cell lung cancer
B:-Broncho alveolar cancer
C:-Adenocarcinoma
D:-Squamous cell carcinoma

Correct Answer:- Option-A

6:-What is the extensive in-situ component in invasive ductal cancer of breast ?

A:-5%
B:-15%
C:-25%
D:-None of the above

Correct Answer:- Option-C

7:-Which of the following should be known to calculate lymph node metastasis risk according to Roach formulas ?

A:-T stage-PSA level
B:-T stage-Gleason score
C:-PSA level-Gleason score
D:-PSA level-age-Gleason score

Correct Answer:- Option-C

8:-Where is the H point ?

A:-The tips of ovoids are connected with a horizontal line and 2 cm superior and 2 cm lateral from the middle of this line are the H points on the right and left sides

B:-The tips of the ovoids are connected with a horizontal line and 2 cm superior and 3 cm lateral from the middle of this line are the H points on the right and left sides

C:-The tips of the ovoids are connected with a horizontal line and 3 cm superior and 2 cm lateral from the middle of this line are the H points on the right and left sides

D:-The most inferior points of the ovoids are connected with a horizontal line and 2 cm superior and 2 cm lateral from the middle of this line are the H points in the right and left sides

Correct Answer:- Option-A

9:-Which of the following STSs has a high potential for distant metastasis ?

A:-Myxoid liposarcoma
B:-Infantile fibrosarcoma
C:-Superficial-type MFH
D:-Rhabdomyosarcoma

Correct Answer:- Option-D

10:-Which of the following statements is not correct for Merkel cell carcinoma ?

A:-Merkel cell carcinoma originates from the basal layer of the skin and is related with terminal axons
B:-Up to 50-60% of patients develop distant metastasis 10 months after the diagnosis
C:-Merkel cell carcinoma is a highly aggressive and fatal disease
D:-Lymphatic involvement is less than 5%

Correct Answer:- Option-D
Share:

0 comments:

Post a Comment

Featured Post

UPSC Civil Service Preliminary Paper-1 Previous Year Solved Question Papers

Civil Service Preliminary Paper-1 Previous Year Solved Questions for the year 2019 Civil Service Preliminary Paper-1 Previous Year Solved Qu...

Followers

No. of Page Views

Contact Form

Name

Email *

Message *

Blog Archive

Search This Blog

Follow by Email