MCQs on Industrial Training (Technical Power Electronics System) - 1

1:-Material which can be strongly magnetised are known as materials.

A:-Paramagnetic 
B:-Diamagnetic 
C:-Ferro magnetic 
D:-Pure magnet

Correct Answer:- Option-C

2:-What material is used for making armature core?

A:-Silicon steel 
B:-Aluminium 
C:-Copper
D:-Mild steel

Correct Answer:- Option-A

3:-The speed of a universal motor .

A:-Remains constant to the applied load
B:-Is directly proportional to the applied load
C:-Is inversely proportional to the applied load 
D:-Becomes zero when load is applied

Correct Answer:- Option-C

4:-The basic unit of inductance is .

A:-Farad 
B:-Webber 
C:-Henry 
D:-Hertz

Correct Answer:- Option-C

5:-Inductive reactance of a coil is directly proportional to the .

A:-Alternating current following through it 
B:-Induced emf in it
C:-Frequency of AC flowing through it
D:-All the parameters mentioned at A, B and C 

Correct Answer:- Option-D

6:-Two capacitors C1 = 1 nf and C2 = 10 nf, are connected in series and applied to the battery voltage V = 11 V. What are the voltages across the capacitors?

A:-VC1 = 5.5 V; VC2 = 5.5 V 
B:-VC1 = 10 V; VC2 = 1 V 
C:-VC1 = 1 V; VC2 = 10 V 
D:-VC1 = 0 V; VC2 = 11 V

Correct Answer:- Option-B

7:-Mutual induction is obtained by placing two current carrying coils .

A:-Side by side close to each other 
B:-Perpendicular to each other
C:-Far away from each other 
D:-Both (1) and (2) above 

Correct Answer:- Option-A

8:-The fundamental unit of measurement of resistance is .

A:-Ohm
B:-Milli ohm 
C:-Kilo ohm 
D:-Mega ohm

Correct Answer:- Option-A

9:-For measuring unknown resistance, initially choose .

A:-The highest ohms range 
B:-The lowest ohms range 
C:-Any ohms range
D:-R × 10 ohms range 

Correct Answer:- Option-A

10:-When three resistors R1, R2 and R3 are connected in series, the total resistance `"R_T" =` 
A:-R1 + R2 + R3
B:-R1 × R2 × R3
C:-1/R1 + 1/R2 + 1/R3 
D:-1/R1 × 1/R2 × 1/R3

Correct Answer:- Option-A

Share:

0 comments:

Post a Comment

Featured Post

UPSC Civil Service Preliminary Paper-1 Previous Year Solved Question Papers

Civil Service Preliminary Paper-1 Previous Year Solved Questions for the year 2019 Civil Service Preliminary Paper-1 Previous Year Solved Qu...

Followers

No. of Page Views

Contact Form

Name

Email *

Message *

Blog Archive

Search This Blog