MCQs on Ayurvedic Toxicology (Agadtantra) - 1

1. Tobacco is……poison.

A) Corrosive
B) somniferous
C) cardiac
D) spinal

Answer: (C)

2. Which of the following is a spinal stimulant poison?

A) Ahifen
B) Kuchala
C) Vatsanabh
D) Arka

Answer: (B)

3. Which of the following dravya is not used for hrudayavaran?

A) Gomay ras
B) Kshaudra
C) Supakwa Ekshu
D) Mudgayusha

Answer: (D)

4. In visha chikitsa, Kakandadi yog is indicated for……….chikitsa.

A) vaman
B) virechan
C) mrutasanjivan
D) upadhan

Answer: (C)

5. According to Sharangadhar, vish guna are …… in number.

A) 8
B) 10
C) 7
D) 9

Answer: (A)

6. According to Sushruta, Moola Visha are …. in number.

A) 7
B) 9
C) 6
D) 8

Answer: (D)

7. Dah upkrama is indicated for…… visha.

A) twakgat
B) mamsagat
C) takmamsagat
D) raktagat

Answer: (C)

8. Shodhan chikitsa protocol for Dooshivisha is……..

A) Snehan,- swedan,- vamanvirechana
B) Snehan- swedan- vaman
C) Snehan,- vaman- virechana
D) Swedan,- vaman- virechana

Answer: (D)

9. According to Sushruta, Avapeeda chikitsa is given in….. vega of sthavar visha.

A) third
B) seventh
C) fifth
D) fourth

Answer: (B)

10. According to Rastarangini, …..is the synonym of Kuchala.

A) visha 
B) vijaya
C) rechak 
D) vishatinduk

Answer: (D)
Share:

0 comments:

Post a Comment

Featured Post

UPSC Civil Service Preliminary Paper-1 Previous Year Solved Question Papers

Civil Service Preliminary Paper-1 Previous Year Solved Questions for the year 2019 Civil Service Preliminary Paper-1 Previous Year Solved Qu...

Follow by Email

Followers

No. of Page Views

Contact Form

Name

Email *

Message *

Blog Archive

Search This Blog

Follow by Email