MCQs on Ayurvedic Toxicology (Agadtantra) - 3

1. ……. is the active principle present in Jaypal.

A) Croton 
B) Abrin
C) Ricin 
D) Calotoxin

Answer: (A)

2. Which of the following is a plant irritant poison?

A) Dhatura 
B) Bhanga
C) Jaypal 
D) Karveer

Answer: (C)

3. Which of the following drug is mentioned in Charakokta Vishghna Mahakashay?

A) Amruta 
B) Suvaha
C) Klitak 
D) Apamarga

Answer: (B)

4. According to Gangadhar Teeka, the sthavar visha gati is…..

A) tiryak 
B) Sarvag
C) urdhwa 
D) Adho

Answer: (D)

5. According to Charaka,……… is one of the hetu of shotha.

A) Gunja 
B) Bhallatak
C) Jaypal 
D) Arka

Answer: (B)

6. According to Anupan Manjiri, lepa of ……..is indicated in bhallatakjanit Shotha.

A) Meghnad ras with navneet 
B) Punarnava ras with madhu
C) Triphala with madhu 
D) Yashtimadhu with ghee

Answer: (A)

7. According to Anupan Manjiri, ……. is stated to be used in Dhatura vishajanit vikara.

A) Vruntak-Phalabeej ras 
B) Patwan vriksha ras
C) Meghnad ras 
D) Bruhatkshudra ras with godugdha

Answer: (A)

8. Arushkar is the synonym of…….. upavisha.

A) Gunja 
B) Bhallatak
C) Jaypal 
D) Snuhi

Answer: (B)

9. Anaphylaxis reaction may occur with the consumption of……visha.

A) Arka 
B) Snuhi
C) Bhallatak 
D) Dhatura

Answer: (C)

10. Which of the following is not the toxicity feature of dhatura?

A) Dermatitis 
B) Dysphagia
C) Mydriasis 
D) Dysurea

Answer: (A)
Share:

0 comments:

Post a Comment

Featured Post

UPSC Civil Service Preliminary Paper-1 Previous Year Solved Question Papers

Civil Service Preliminary Paper-1 Previous Year Solved Questions for the year 2019 Civil Service Preliminary Paper-1 Previous Year Solved Qu...

Follow by Email

Followers

No. of Page Views

Contact Form

Name

Email *

Message *

Blog Archive

Search This Blog

Follow by Email