MCQs on Cardio Vascular and Thoracic Surgery - 8

1:-End Diastolic Pressure Volume Relationship (EDPVR) is affected by all EXCEPT

A:-Myocardial passive stiffness
B:-Myocyte relaxation
C:-Atrial suction
D:-Pericardium

Correct Answer:- Option-C

2:-Benefits of CABG compared to PTCA are all EXCEPT

A:-Quicker recovery from initial procedure
B:-Fewer subsequent procedures and hospitalizations
C:-More complete initial revascularization
D:-Established benefit in left main coronary disease

Correct Answer:- Option-A

3:-Cangrelor is

A:-Cox 1 inhibitor
B:-P2Y12 inhibitor
C:-Cox 2 inhibitor
D:-Protease activated receptor 1 inhibitor

Correct Answer:- Option-B

4:-Abciximab is

A:-Glycoprotein inhibitor
B:-Cox 2 inhibitor
C:-P2Y12 inhibitor
D:-Protease activated receptor 1 inhibitor

Correct Answer:- Option-A

5:-Which drug causes no change in low doses in Systemic Vascular Resistance (SVR) and Pulmonary Artery Wedge Pressure (PAWR) but increases both in higher doses ?

A:-Adrenaline
B:-Dopamine
C:-Noradreanaline
D:-Milrinone

Correct Answer:- Option-B

6:-SYNTAX study compares

A:-Mechanical valve Vs Bioprosthetic valve
B:-Total arterial revascularization Vs Arterio venous revascualarization
C:-OPCAB Vs on pump CABG
D:-CABG VS PCI

Correct Answer:- Option-D

7:-Following Mechanical circulatory support device can be placed percutaneously EXCEPT

A:-IABP
B:-ECMO
C:-LVAD
D:-Impella

Correct Answer:- Option-C

8:-About SynCardia following statement is/are correct. Choose the correct option

(i) Right ventricular assist device
(ii) Left ventricular assist device
(iii) Biventricular assist device

A:-Only (ii) is correct
B:-Only (i) is correct
C:-Only (iii) is correct
D:-None is corrrect

Correct Answer:- Option-C

9:-Most common cause of heart failure requiring heart transplantion is

A:-Congenital heart disease
B:-Cardiomyopathy
C:-Coronary artery disease
D:-Valvular heart disease

Correct Answer:- Option-B

10:-Surgically placed mechanical circulatory support devices are the following EXCEPT

A:-Abiomed BVS 5000
B:-Tandem heart
C:-CentriMag
D:-Thoratec heartmate XVE

Correct Answer:- Option-B

Share:

0 comments:

Post a Comment

Featured Post

UPSC Civil Service Preliminary Paper-1 Previous Year Solved Question Papers

Civil Service Preliminary Paper-1 Previous Year Solved Questions for the year 2019 Civil Service Preliminary Paper-1 Previous Year Solved Qu...

Followers

No. of Page Views

Contact Form

Name

Email *

Message *

Blog Archive

Search This Blog

Follow by Email