MCQs on Cardio Vascular and Thoracic Surgery - 7

1:-Regarding aortopulmonary window, most common type is due to

A:-Proximal defect
B:-Distal defect
C:-Confluent defect
D:-Intermediate type defect

Correct Answer:- Option-A

2:-The type of Aneurysm of Sinus of Valsalva, which is most commonly associated with VSD is ?

A:-Type IV
B:-Type III
C:-Type II
D:-Type I

Correct Answer:- Option-D

3:-RVOT obstruction can be due to all the following EXCEPT

A:-Pulmonary valve stenosis
B:-Infundibular stenosis
C:-Double chambered right ventricle
D:-Tricuspid atresia

Correct Answer:- Option-D

4:-Type A interrupted aortic arch is

A:-Between left common carotid artery and left subclavian artery
B:-Distal to left subclavian artery
C:-Between innominate artery and left common carotid artery
D:-Proximal to innominate artery

Correct Answer:- Option-A

5:-Cyanotic spell in Tetrology of Fallot (TOF) is due to atrial tachycardia was proposed by

A:-Wood's theory
B:-Kothari's thoery
C:-Morgan's theory
D:-Young's theory

Correct Answer:- Option-D

6:-Conduits most commonly used for CABG are all EXCEPT

A:-Left internal mammary artery
B:-Intercostal vein
C:-Long saphenous vein
D:-Radial artery

Correct Answer:- Option-B

7:-Type I Cor triatriatum is

A:-Accessory atrial chamber receives part of PV and connected to LA
B:-Accessory atrial chamber receives all PV and does not communicate with LA
C:-Accessory atrial chamber receives all PV and communicates with LA
D:-Accessory atrial chamber receives part of PV and connected to RA

Correct Answer:- Option-C

8:-Hammock valve causes

A:-Left ventricular inflow obstruction
B:-Left ventricular outflow obstruction
C:-Right ventricular inflow obstruction
D:-Right ventricular outflow obstruction

Correct Answer:- Option-A

9:-The type of Tricuspid atresia associated with Truncus Arteriosus is

A:-Type I
B:-Type II
C:-Type III
D:-Type IV

Correct Answer:- Option-D

10:-Based on Carpentiers classification, Type C Ebsteins anomaly is

A:-Almost complete atrialization of RV except for a small infundibular portion
B:-Atrialized portion of RV is large but anterior is freely mobile
C:-Mild displacement of proximal attachment of septal and posterior leaflets
D:-Anterior leaflet mobility is limited, RVOT is severely obstructed

Correct Answer:- Option-D
Share:

0 comments:

Post a Comment

Featured Post

UPSC Civil Service Preliminary Paper-1 Previous Year Solved Question Papers

Civil Service Preliminary Paper-1 Previous Year Solved Questions for the year 2019 Civil Service Preliminary Paper-1 Previous Year Solved Qu...

Followers

No. of Page Views

Contact Form

Name

Email *

Message *

Blog Archive

Search This Blog

Follow by Email