MCQs on Cardio Vascular and Thoracic Surgery - 10

1:-Most common malignant sarcoma of heart is

A:-Angiosarcoma
B:-Rhabdomyosarcoma
C:-Malignant mesothelioma
D:-Fibrosarcoma

Correct Answer:- Option-A

2:-Development of heart completes by

A:-7 weeks
B:-10 weeks
C:-12 weeks
D:-15 weeks

Correct Answer:- Option-B

3:-For survival after birth, patency of ductus arteriosus dependent congenital heart diseases are all EXCEPT

A:-Pulmonary atresia
B:-PAPVC
C:-Hypoplastic left heart syndrome
D:-TGA

Correct Answer:- Option-B

4:-Long term mechanical circulatory support device are all EXCEPT

A:-Thoratec intracorporeal VAD
B:-Jarwick 2000
C:-Micromed DeBakey
D:-Impella

Correct Answer:- Option-D

5:-Post tricuspid acyanotic congenital heart disease is

A:-Patent ductus arteriosus
B:-Ostium primum ASD
C:-Ostium secondum ASD
D:-PAPVC

Correct Answer:- Option-A

6:-Gerbode defect is

A:-Interatrial defect
B:-Interventricular defect
C:-Defect between LV and RA
D:-Defect between RV and LA

Correct Answer:- Option-C

7:-Regarding indications for surgical closure of VSD, which statement is correct

i. Refractory heart failure
ii. Development of AR
iii. Asymptomatic older children with Qp/Qs greater than 2 : 1

A:-Only i and ii is correct
B:-Only ii and iii is correct
C:-Only i and iii is correct
D:-All i, ii, iii is correct

Correct Answer:- Option-D

8:-Rastelli classification is for

A:-Complete AV canal defect
B:-Transposition of great arteries
C:-TAPVC
D:-Hypoplastic left heart syndrome

Correct Answer:- Option-A

9:-Gibson murmur is seen in

A:-Congenital aortic stenosis
B:-PDA
C:-VSD
D:-Ebstein anomaly

Correct Answer:- Option-B

10:-Cap of Zinn in Chest X-ray is seen in

A:-PDA
B:-TGA
C:-TAPVC
D:-VSD

Correct Answer:- Option-A

Share:

0 comments:

Post a Comment

Featured Post

UPSC Civil Service Preliminary Paper-1 Previous Year Solved Question Papers

Civil Service Preliminary Paper-1 Previous Year Solved Questions for the year 2019 Civil Service Preliminary Paper-1 Previous Year Solved Qu...

Followers

No. of Page Views

Contact Form

Name

Email *

Message *

Blog Archive

Search This Blog

Follow by Email